eur:
388.68
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Nem izgatta fel az amerikaiakat Obama ál-halálhíre

Az amerikai elnök személyes biztonságáért felelős ügynökség vizsgálatot indít, mert hackerek hatalmukba kerítették az egyik nagy tévétársaság Twitter-hírfolyamát, és azt állították, hogy meggyilkolták Barack Obama elnököt.

Furcsa függetlenségnapi ajándékkal "kedveskedett" egy hackercsoport az amerikaiaknak: Obama elnök halálhírét költötték.

Igaz, valószínűleg az Obama-ellenességéről ismert, de magát kiegyensúlyozottnak nevező Fox News hírcsatornát akarták büntetni, amikor feltörték Twitter-hírfolyamát, és hat üzenetben "számoltak be" arról, hogy Obamát agyonlőtték egy étteremben Iowa államban, és nem tudni, ki volt a támadó. A kacsának bizonyult rendkívüli híradásokat több ezren küldték tovább, de az álhír nem vetett túl nagy hullámokat.

A mindenkori elnök biztonságáért felelős Secret Service azonban közölte, hogy nyomozást indít. Az ügynökség tisztjeinek munkáját emlékezetes módon a Clint Eastwood főszereplésével készült, Célkeresztben című film örökítette meg.

Az ügynökök most is a dolgukat végezték: Obama vigyázó szemeik előtt a Fehér Ház kertjében vett részt egy ünnepi grill-partin és nem az országot járta.

A kacsával megtréfált Fox "rosszindulatúnak" nevezte a hacket, és részletes magyarázatot kér a Twittertől, valamint garanciákat arra, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a FoxNews számláihoz.

A Rupert Murdoch médiacézár érdekeltségébe tartozó Fox az amerikai konzervatívok kedvence, míg a liberálisok ki nem állhatják.

Murdoch számára rendkívül kínos, hogy ezzel párhuzamosan Nagy-Britanniában hétfőn botrány kerekedett abból, hogy egy másik médiuma, a News of the World bulvárlap feltörte egy eltűntnek hitt, valójában meggyilkolt kislány mobil hangpostafiókját. Az újságírók egy magánnyomozó segítségével lehallgatták a szülők és a rokonok kétségbeesett üzeneteit. Amikor a postafiók megtelt, még ki is töröltek üzeneteket, hogy helyet csináljanak az újabbaknak.

A Foxnews elleni támadást a Citigroup, a Sony, az Apple cégek, az amerikai Szenátus és a brazil elnöki hivatal oldalai elleni látványos támadások előzték meg. A hacket egy ScriptKiddies nevű csoport vállalta magára, amely szerint "a Fox biztonsági intézkedései legalább annyira viccesek, mint a tudósításai".

Oszama bin Laden megölése idején a Fox emlékezetes módon azt mondta, "hogy Obama halott." A Fox egyik oldalát korábban a hírhedt, de azóta magát feloszlató LulzSec nevű csoport támadta meg.

Obama közben arra készül, hogy szerdán megrendezi első "Twitter városházi találkozóját", amikor a mikroblog oldalon keresztül érkező kérdésekre válaszol majd. A moderátor szerepére maga a Twitter társalapítója, Jack Dorsey vállalkozott. Úgy tűnik, ő is számíthat néhány kérdésre arról: mennyire biztonságos az oldal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×