eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

"Az adóztató és gondoskodó állam rossz"

Ringbe száll az amerikai elnökségért, és a konzervatív jelöltek közül máris az egyik legnépszerűbb Michele Bachman, a radikális teadélutános mozgalom egyik vezéralakja. Bachman felmérések szerint legalább annyira népszerű, mint a leginkább kedvelt konzervatív jelölt, Mitt Romney.

Lehet, hogy eljut a Fehér Házba? Ami nem sikerült három évvel ezelőtt Sarah Palinnek az alelnökséggel, az sikerülhet Michele Bachmannak az elnökséggel. A dolgok jelenlegi állása szerint akár az is előfordulhat, hogy a republikánusok jobbszéléről érkező politikus lesz majd a párt hivatalos elnökjelöltje a jövő évi választáson, és megszorongathatja a radikális teadélutános mozgalom által annyira gyűlölt Barack Obamát.

Bachman szűkebb pátriájában, a jelöltállító folyamatban fontos szerepet játszó Iowa állam Waterloo nevű városában jelentette be indulását, és szavaiból világos volt: a vesztes Napóleon szerepét Barack Obamának szánja:

"Hadd, mondjam el, hogy Barack Obama egyciklusos elnök lesz" - harsogta magabiztosan az összegyűlt hívek előtt. "Honfitársaink egyetértenek abban, hogy országunk veszélyben van, és sürgősen lépnünk kell, hogy megmentsük. Nem érdekli őket a pártok szerinti hovatartozás, amik érdeklik őket, azok a megoldások és az olyan vezetők, aki igazat mondanak. Az igazság pedig az, hogy a megoldást az amerikaiak, és nem a kormány jelenti" - fogalmazott.

Michele Bachman a "nagy állam" ellen kampányoló, pénzügyileg és kulturálisan erősen konzervatív és vallásos teapárti mozgalom vezéralakja. A teadélutánosok az Obama-kormányzattal folyó pénzügyi huzavonában még az amerikai szövetségi állam fizetésképtelenségét is el tudnák fogadni.

Barack Obama elnök most tárgyal a pártok vezetőivel az adósságküszöb emeléséről. Ha a Kongresszus nem engedi a további hitelfelvételt, akkor az amerikai állam augusztusban, első ízben fizetésképtelenné válhat.

A teadélutánosok hitvallása szerint az adóztató és gondoskodó állam rossz, a minimális adót fizető, önálló polgár a jó. Egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint Bachman már ugyanolyan tetszési indexszel rendelkezik, mint Mitt Romney, a legnépszerűbb "hagyományos" republikánus elnökjelölt. Bachmant a jobboldalról eddig még nem is merték megtámadni.

Bachman érdekes pályát futott be. Demokrata családban nőtt fel, és Jimmy Carter egykori demokrata elnök választási kampányában is aktív volt. Azóta azonban radikálisan megváltoztak a nézetei. Az 55 éves kongresszusi képviselő öt saját gyermeke mellett 23-nak nevelőanyja is volt. Abban tehát senki sem kételkedhet, hogy nincs elég energiája ahhoz, hogy maximális erőbedobással harcoljon a republikánus jelöltségért és, ha sikeres lesz, akkor az elnökségért is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×