A berlini Robert Koch Járványügyi intézet vizsgálatai kiderítették, hogy az Észak-Németországban termelt paradicsom, uborka és saláta tartalmazza az immár több halálos áldozatot követelő hasmenés kórokozóját.
Ezen a vidéken ugyanis a termelők általában állati eredetű trágyát használnak, és az EHEC-bélbaktériumok így kerültek be a zöldségfélékbe. Az intézet szóvivője elmondta azt is, hogy a térségben termelt salátát csak alapos mosás után, a paradicsomot és uborkát pedig kizárólag főtten szabad fogyasztani.
Lapértesülések szerint a piacokról mára szinte már mindenütt eltűntek az észak-német eredetű zöldségek, mert a fogyasztók a járvány terjedésétől tartva nem vásárolnak belőlük.
Időközben sikerült a kórokozót is azonosítani: a münsteri egyetem kutatói megállapították, hogy a rendkívül heveny lefolyású hasmenést a korábbról már ismert EHEC-bélbaktérium egy mutáns változata okozza, amely ellenáll a legtöbb antibiotikumnak. A kutatók most megfeszített munkával azon fáradoznak, hogy megtalálják a mutáns baktérium ellenszerét. Eddig ugyanis az orvosok főleg a tüneti kezelésre kényszerülnek.
Jelenleg már több mint 600 fertőzöttről tudnak, és egyre több kerül közülük válságos állapotba. Közben a hatóságok szünet nélkül intenek a tisztaság, a gyakori kézmosás szükségességére.