eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egymásnak ugrasztott a Mikulás két tartományt

Egymásnak esett Franciaország két szomszédos régiója Mikulás, egészen pontosan a Szent Miklós név miatt. A kelet-franciaországi Elzász vezetői megdöbbenve értesültek arról, hogy a szomszédos Lotaringia tartomány két települése szellemi tulajdonként le akarja védetni a részben német ajkú vidéken széles körben tisztelt szent nevét.

A kezdeményezés ellen, melyet két lotaringiai település, Nancy és egy Saint-Nicolas-de-Port nevű falu vezetői indítottak el a francia Szabadalmi Hivatalnál egy elzászi parlamenti képviselő happeninget szervezett hétfőn, azaz Mikulás ünnepén Párizsban, ezzel akarta a hatóságok figyelmét felhívni a szerinte példátlan kisajátítási kísérletre.

A honatya felindultságának megértéséhez tudni kell, hogy Franciaországban Mikulás csak a keleti régiókat látogatja meg, ráadásul az ottani ünnepek Magyarországhoz hasonlóan évszázados hagyományokra tekintenek vissza.

A helyzetet súlyosbítja, hogy mivel a Mikulás alakja francia földön összefonódott a Télapó, más néven és szó szerinti fordításban a Karácsonyapó (Père Noël) alakjával, így a Szent Miklós nevéhez fűződő rendezvények, ünnepségek és vásárok egészen karácsonyig tartanak.

Az egyik legnagyobb Szent Miklós vásárt például az Elzász fővárosának tekintett Strasbourgban rendezik, ahol közvetlenül karácsony előtt hagyományos Télapó felvonulást is tartanak, melyet idén immár a hatvanadik alkalommal rendezik meg.

Az elzásziak most attól tartanak, hogy a lotaringiai kezdeményezés egyszerűen eltilthatja őket a név kereskedelmi jellegű használatától. A szomszédok viszont azzal igyekeznek őket megnyugtatni, hogy erről szó sincs, ők egyszerűen az esetleges ügyeskedőket akarták megelőzni a levédéssel.

De ez az elzásziakat nem nyugtatja meg, szerintük, ha Szent Miklós neve szellemi tulajdonná válik, úgy a névhasználat megtiltásának a lehetősége Damoklész kardjaként lebeg majd fölöttük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×