eur:
388.81
usd:
361.79
bux:
67944.21
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Áram és víz nélkül dideregnek Franciaországban

Helyenként negyven centiméteres hóval és évtizedek óta nem tapasztalt hideggel köszöntött be a tél Franciaországba. A kelet-közép franciaországi Lyonban és környékén mintegy tízezer kamion vesztegel az utak szélén, az egyik autópálya fenntartó vállalat pedig azt tanácsolta szerda reggel a gépkocsi tulajdonosoknak, hogy ha tehetik, ne üljenek autóba, az utak ugyanis csaknem járhatatlanok.

Az erős havazás elsősorban a közép-franciaországi területeket érintette, szerdán mintegy tizenhét megyében narancssárga színű riasztás van érvényben, az iskolabuszokat számos helyen leállították, így e területeken az oktatás is szünetel. A vasúti közlekedésben óriási fennakadások vannak, és a vastag hóréteg, illetve a fagy miatt sok helyen nincs áram.

A közép-nyugat franciaországi Orleans környékén például mínusz tizenöt fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, amire évtizedek óta nem volt példa, így ezen a településen és környékén nem csak az árammal, hanem a vízellátással is gondok vannak, a vezetékek ugyanis sok helyen egyszerűen elfagytak.

Az is meglepő újdonságnak számít, hogy a nyugat-franciaországi Bretagne-ban kiadósan havazott az elmúlt napokban, ráadásul kifejezetten hideg van, ami azért jelent gondot, mert ezen a vidéken az emberek hagyományosan árammal fűtenek, ami azt jelenti, hogy a következő napokban a túlterhelés miatt egyszerűen lekapcsolódhat az elektromos rendszer, ahogy arra az elmúlt években nemegyszer volt már példa. A hatóságok ennek megelőzésére most takarékoskodásra és ésszerű áramhasználatra biztatják a bretonokat.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint egyébként a következő napokban nem csak további havazásra, de kemény hidegre is fel kell készülniük a franciáknak, emiatt a nagyobb városok vezetői egy sor ideiglenes szállást nyitottak meg a hajléktalanok számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×