eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hodorkovszkij életét is adná a demokráciáért

Kész a börtönben meghalni és életét a demokráciáért áldozni Mihail Hodorkovszkij egykori olajmágnás, a volt Jukosz-olajbirodalom vezére. Oroszország egykor leggazdagabb emberét egy második perben további hét év börtönre ítélték - az utolsó szó jogán Hodorkovszkij élesen bírálta az orosz államot.

Mihail Hodorkovszkij, Oroszország leghíresebb fegyence hét éve sínylődik egy szibériai büntetőtelepen a családjától távol, és most további hét évet tölthet még ott. A bíróság egy második perben azzal vádolja, hogy a Jukosz olajvállalat vezetőjeként, egy másik vádlottal, Platon Lebegyevvel együtt öt év alatt 218 millió tonna olajat sikkasztott el. Ez Oroszország évi olajkitermelése felének felel meg. Az, hogy végül is hány évet kap, december 15-én derül ki.

Hodorkovszkijt - hívei szerint - azért pécézték ki a hatóságok, mert más oligarchákkal szemben politikai szerepre tört, és ez kihívta Vlagyimir Putyin akkori elnök haragját. Az immár a börtönelőírásoknak megfelelően rövidre nyírt hajú vádlott arra használta fel az utolsó szó jogát, hogy élesen bírálja az orosz államot: "Nem túlzás azt mondanom, hogy milliók figyelik ennek a pernek a végét Oroszországban és a világon. Azt remélik, hogy Oroszország végre a szabadság és a jog országává válik, ahol a jog a bürokraták felett áll. Senki sem várja, hogy bűnösnek mondjam magam, és nem hinné el, ha azt mondanám, hogy a saját cégemtől loptam el az olajat. De senki sem hisz abban, hogy egy moszkvai bíróság felmentene" - mondta.

Hodorkovszkij ügyében jogvédők és nyugati politikusok kampányoltak éveken át, de sokmillió egyszerű ember számára ő is csak a zavaros privatizációban meggazdagodott spekulánsok egyike - annak ellenére, hogy az egyik leginkább átlátható orosz nagyvállalatot hozta létre.

A Jukoszt elfogása után, a bíróság szerint jogos, 27 milliárd dolláros adótartozás nyomán feldaraboltak és az állami olajcégeknek adtak át. Vlagyimir Putyin, aki most miniszterelnök, egy közelmúltbeli lapinterjúban azt mondta Hodorkovszkij megérdemelte büntetését. Az exelnök azonban hozzátette: nem volt a híve, de tiszteli, amiért méltósággal viseli büntetését és nem menekült külföldre, hanem otthon küzd.

Az egy éven keresztül tartó második per során - melyről az orosz média nemigen tudósított - úgy tűnt, hogy már a hatalom számára sem olyan fontos Hodorkovszkij elítélése, de a verdiktet így is, úgy is meghozzák. A tanúként meghallgatott German Gref volt gazdasági miniszter például kételkedett abban, hogy ekkora mennyiségű olajat el lehetett volna "lopni".

Megfigyelők szerint az ítélet árt Dmitrij Medvegyev orosz elnök tekintélyének, aki azzal az ígérettel lépett hatalomra, hogy erősíti a jogállamiságot, és aki bizonyítani akarja a külföldi cégeknek, hogy kiszámítható környezet várja őket Oroszországban.

Közben hétfőn símaszkos rendőrök rohanták le egy másik oligarcha, a brit Independent és Evening Standard lapok tulajdonosa, Alekszandr Lebegyev bankját. A fegyverekkel érkező tisztek és civil ruhás rendőrök a céges papírok között kutattak, de a hatóságok nem emeltek vádat. Lebegyev szóvivője "símaszkos cirkusznak" nevezte az akciót.

Oroszországban gyakori a hatóságok ilyenfajta látványos fellépése. Lebegyev a Kremlt bíráló Novaja Gazeta társtulajdonosa; a lapnál több, az utóbbi években meggyilkolt riporter, például Anna Politkovszkaja dolgozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×