eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szertefoszlott a kancellár iránti bizalom

Egyre elégedetlenebbek a németek Angela Merkel kancellár kormányának politikájával. Az állami televízió legfrissebb felmérése szerint már a válaszadók 86 százaléka nem tartja megfelelőnek a konzervatív-liberális koalíció munkáját.

Tavaly ősszel még komoly reményeket fűztek az újraválasztott Angela Merkel kancellárhoz - a bizalom azonban időközben gyakorlatilag szertefoszlott. A koalíciós partnerek közti ellentét, a kancellár irányváltásai, az államfő váratlan lemondása, továbbá a gazdasági megszorító intézkedések következtében a mélypontra süllyedt a kormány népszerűsége.

Ezt jól tükrözi a Spiegel című hírmagazin e heti kiadásának címoldala, amelyen nagybetűkkel csak ez áll: "Abbahagyni!" De az egyik tekintélyes napilap is szokatlan eszközhöz folyamodott, amikor vezércikkében távozásra szólította fel Angela Merkelt és kormányát. Az állami tévécsatorna szerdán közzétett közvélemény-kutatási eredménye pedig arra vall, hogy a válaszadók elsöprő többsége szabadulni szeretne a jelenlegi berlini kormánytól.

A politikusok népszerűségi listáját az a Karl Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter vezeti - mégpedig egyre nagyobb előnnyel -, akitől a kancellár már jó ideje meg akar válni. Angela Merkel közkedveltsége alig két hét alatt nyolc százalékkal esett, külügyminisztere, a kisebbik koalíciós partner, a Szabaddemokrata Párt élén álló Guido Westerwelle szintén leszálló ágon van, míg az ellenzék iránti bizalom érezhetően növekszik.

Így nem meglepő, hogy a nemrég lemondott Horst Köhler államelnök tisztségére a koalíció jelöltjeként pályázó Christian Wulff alsó-szászországi kormányfő az ellenzék által javasolt Joachim Gauch mögött kullog.

A lakosság körében eluralkodott rossz közhangulat fokozza, hogy a társadalom gerincét alkotó középosztályon egyre nagyobb mértékben úrrá lesz a jövőtől való félelem. A berlini gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint mind nagyobb szakadék tátong a szegények és a gazdagok között, ugyanis az ezredforduló óta 18-ról 22 százalékra emelkedett a létminimumon vagy ez alatt tengődők aránya, ez pedig a középosztály lassú lecsúszására utal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×