eur:
394.65
usd:
369.54
bux:
65342.31
2024. április 23. kedd Béla

Utolsó útjára indul az Atlantis - ha az időjárás is úgy akarja

Utolsó útjára indul ma este az Atlantis űrrepülőgép. A 25 éves űrsikló hat asztronautát visz fel a Nemzetközi Űrállomásra, visszatérése után pedig múzeumba kerül. A másik két űrsiklót az év végéig vonja ki a forgalomból a NASA.

Magyar idő szerint este 8 óra 20 perckor indul történelmi, utolsó útjára az Atlantis. Az először 1985-ben felbocsátott siklón hat űrhajós utazik majd a Nemzetközi Űrállomásra, a raktérben pedig egy orosz kutató-modult visz fel a legénység.

Az STS-132-es kódnevű misszió indítása előtt elmondták, hogy Floridában az időjárás "70 százalékban kedvező" - azaz, előfordulhat, hogy a felhők miatt lefújhatják a fellövést.

Az Atlantis utolsó küldetése 13 napig tart majd - a legénység 12 tonnányi eszközt, köztük a Raszvet nevű orosz egységet viszi fel, amely raktárként és új dokkoló helyként üzemel majd az orosz Szojuz és Progressz űrhajók számára.

Az Atlantis visszatérése után már csak két sikló marad: a Discovery és az Endeavour. Mindkét jármű még egyszer repül majd, és az év végére lezárul egy korszak, véget ér az amerikai űrsilóprogram. Ezt követően az amerikai űrhajósok is a háromüléses orosz Szojuz űrhajókon jutnak majd fel a Nemzetközi Űrállomásra.

Barack Obama amerikai elnök februárban kemény költségvetési megszorításokat jelentett be az űrkutatásban, és felhagyott az elődje által meghirdetett programmal arról, hogy 2020-ra emberek visszatérjenek a Holdra. Áprilisban azonban már arra utalt, a 2030-as évek közepére lehetővé válhat a Mars-utazás.

A NASA szerin,t amikor véget érnek az űrsikló-missziók, akkorra a siklók már 134 alkalommal repültek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×