eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma

Felrobbantják a gyárat, ha nem kapnak több végkielégítést

Üzemük felrobbantásával fenyegetőznek egy gépkocsi-felszerelést gyártó cég dolgozói Franciaországban. A bezárás előtt álló gyár 92 alkalmazottja ilyen módon próbál a törvényesen előírtnál lényegesen magasabb végkielégítést kiharcolni a cégvezetéstől. A Párizstól mintegy 70 kilométerre, északra fekvő üzem környékét a rendőrség csütörtök este lezárta, a dolgozók pedig raklapokkal bástyázták körül a telephelyen található gáztartályt, mondván, ha nem sikerül megállapodniuk, a levegőbe röpítik azt.

A Sodimatex nevű társaság dolgozói azt mondják: cégük tavaly 55 millió eurós, mai árfolyamon 14,5 milliárd forintos állami segítséget kapott, amiből ők semmit sem láttak, ezért a felmondással járó végkielégítésen felül fejenként 21 ezer eurós, 5,5 millió forintnak megfelelő prémiumot is követelnek.

A helyzet csütörtök délután mérgesedett el, az alkalmazottak ugyanis azzal próbálták további tárgyalásra kényszeríteni a cégvezetést, hogy lezárták az üzem környékére vezető utakat, ám a rendőrség könnygázgránátokkal szétoszlatta őket. A hatósági beavatkozás miatt még jobban feldühödött dolgozók ezt követően hatoltak be a gyár területére, és rakták körül fából készült, így könnyen meggyújtható raklapokkal az udvaron található, öt méter hosszú gáztartályt.

Sőt, a nagyobb nyomaték kedvéért péntek reggel az üzem épülete előtt hatalmas tüzet raktak, a sajtónak nyilatkozó szakszervezeti vezetők pedig azt mondják: a jövőjük miatt aggódó emberek rendkívül eltökéltek. A konfliktusban közvetíteni igyekvő hatóságok egy újabb, az egy évvel korábbihoz hasonló erőszakhullámtól tartanak, tavaly ilyenkor ugyanis a gazdasági válság miatti sorozatos gyárbezárások és elbocsátások elleni tiltakozásul a dolgozók több helyen túszul ejtették vezetőiket, sőt júliusban két cégnél is robbantással fenyegetőztek.

A Fillon-kormány mindeközben szimbolikus gesztussal igyekszik csillapítani az egyre több helyen háborgó munkások kedélyét, és bejelentette: az eredetileg tervezettnél lényegesen gyorsabban, már a jövő hónaptól megtiltja a tevékenységüket francia területen megszüntető cégeknek, hogy alkalmazottaiknak külföldi állásajánlatot tegyenek megalázóan alacsony fizetésért.

Amint arról az InfoRádióban beszámoltunk, legutóbb a német Continental gumiabroncsgyár okozott országos felháborodást azzal, hogy elbocsátás előtt álló dolgozóinak tunéziai állásokat javasolt a francia minimálbérnél tízszer alacsonyabb, havi 137 eurós, alig 36 ezer forintos fizetésért. A munkások körében uralkodó hangulatot egyébként jól mutatja, hogy a német cég bezárásra ítélt üzemének szakszervezeti megbízottja csütörtök este a gyáruk felrobbantásával fenyegetőzőkhöz csatlakozott és kollégái nevében megértéséről, illetve támogatásáról biztosította "harcostársait".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×