INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

Uniós szinten hangolják össze az elektromos autók fejlesztését

Infostart

Egy közös európai elektromos jármű kifejlesztésének érdekében február elejére San Sebastianba hívta az EU tagállamok ipari minisztereit a soros elnökséget betöltő Spanyolország kormányfője. Mintegy válaszként José Luis Rodríguez Zapatero nyilatkozatára Berlinben a kancellár bejelentette, hogy az elektromos gépkocsik kidolgozására és nagyipari gyártásának előkészítésére magához rendelte a német autó- és elektromos ipar vezetőit.

Az autó- és az energiaipar vezetői, valamint a gazdasági, továbbá a közlekedési minisztérium államtitkárai már ma este előzetes tanácskozásra gyűlnek össze a kancellári hivatalban.

Már az előző, nagykoalíciós kormány félmilliárd eurót ütemezett be a múlt év közepén az elektromos autók kifejlesztésére. Az összeget azonban mind a mai napig nem tudták hasznosítani, mert nem dőlt el, pontos felhasználásáról a gazdasági vagy a közlekedésügyi miniszter dönthet-e.

A kancellári hivatalban ma estére tervezett tanácskozás előtt gyors megegyezés született a két minisztérium megbízottaiból álló közös bizottság létesítéséről. Ennek feladata, hogy még idén felhasználják a tavaly előirányzott félmilliárd eurót.

Lapértesülések szerint a kancellár különös jelentőséget tulajdonít a korszerű technológia ütemes fejlesztésének, ami belevág az elektromos autók bevezetését célzó elképzelésbe. A berlini kormány azt szeretné, hogy tíz éven belül egymillió árammeghajtású gépkocsi közlekedjen a német utakon.

Törekszik viszont arra is, hogy a német autógyárak minél hamarabb kifejlesszék az elektromos kocsik szériagyártását biztosító technológiát, ezért Angela Merkel május elejére a kancellári hivatalba rendelte az ügyben illetékes ipari vezetőket, továbbá a gazdasági és a közlekedési minisztert.

Mindez illeszkedik az EU soros elnökségét betöltő spanyol kormányfő azon igyekezetéhez, hogy uniós szinten összehangolják az elektromos autó kifejlesztését.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018