eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bontják az illegális bevándorlók otthonait Rosarnóban

Olaszországban kiújult a vita a bevándorlásról, azt követően, hogy több száz külföldit telepítettek ki egy városból az ott kirobbant etnikai erőszak miatt.

A délen fekvő Calabria tartomány Rosarno nevű városában három napon át folytak összecsapások a helyi lakosok, és a főként afrikai bevándorlók között. A baj akkor kezdődött, amikor a helyiek közül néhányan megtámadták a külföldieket.

A zavargásokban több mint 50 ember, köztük közel 20 rendőr sebesült meg. A hatóságok ezt követően léptek fel és telepítettek ki a városból ezer embert, akiknek többsége Afrikából érkezett illegális bevándorló.

Még olyanok is elhagyták a várost, akiknek tartózkodási engedélyük van, mert azt mondták: a hatvanas évek Amerikájának lincshangulatát idézte fel, ami Rosarnóban történt.

A rendőrség megkezdte a bevándorolók illegálisan emelt otthonainak elbontását, és azok, akik jogtalanul léptek be az országba, arra számíthatnak, hogy kitoloncolják őket. Roberto Maroni belügyminiszter szerint a rendőrök példás módon oldották meg a helyzetet, a politikailag polarizált Olaszországban azonban az eset újabb parázs vitát robbantott ki.

A belügyminiszter az éveken át tartó "téves toleranciáról" beszélt, míg az ellenzék idegengyűlölet szításával vádolta meg a kormányt. Az egyik baloldali lap "etnikai tisztogatásnak" nevezte a történteket, és türelemre szólított fel XVI. Benedek pápa is. "A bevándorló kultúrájában, hagyományaiban és eredetében más, de neki is vannak jogai és kötelességei, amiket tisztelni kell" - mondta az egyházfő a Vatikánban.

A zavargások akkor robbantak ki, amikor fehér fiatalok légpuskával rálőttek a munkából hazatérő bevándorlókra. Ketten megsebesültek. A külföldiek ezt követően autókat törtek össze és kukákat gyújtottak fel. A helyiek erre további támadásokkal válaszoltak. Calabriában 8000 illegális munkás dolgozik, akik főleg a zöldség és a gyümölcs betakarításban segédkeznek - jegyzik meg tudósítók. A bevándorlásellenes Északi Liga egyik politikusa azt mondta: ezt a munkát olaszoknak kellene végezniük, de ehhez meg kell emelni a fizetéseket

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×