eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Ön-vállalkozóként nem lehet meggazdagodni

Rekordokat dönt a franciák vállalkozó kedve: a szeptemberi kiemelkedőnek számító 56 ezret követően októberben újabb 54 ezer céget hoztak létre. A gazdasági válság közepette kifejezetten pozitív fejlemény jelentős részben a január 1-jén bevezetett, "ön-vállakozás" nevet viselő "cégformának" köszönhető, minden második új kezdeményező ugyanis ezt választotta. Hervé Novelli kis- és közepes vállalkozásokért felelős államtitkár szerint a kormány által tervezett kétszázezer helyett az év végére akár a 300 ezret is elértheti az új ön-vállalkozások száma, ami az idén alapított új cégek számát várhatóan félmillió fölé tornássza majd fel.

Az egyszerűsége miatt Franciaországban kifejezetten újdonságnak számító ön-vállalkozási formát a kormány eredetileg azok számára dolgozta ki, akik már rendelkeznek valamilyen jövedelemmel: a magán vagy az állami szektor alkalmazottai, nyugdíjasok, diákok és munkanélküliek tehetik ily módon legálissá kiegészítő keresetüket.

Az elv kifejezetten egyszerű: árbevétele nem egészen 22 százalékának a befizetésével az ön-vállalkozó egyszerre egyenlíti ki a társadalombiztosítási járulékokat, valamint a családon belül ráeső személyi jövedelemadót. Mindezek mellett a kifejezetten merevnek tartott francia adórendszerben soha nem látott engedménynek számít, hogy ha nincs bevétel, semmit sem kell fizetni.

Valójában ez utóbbi lehetőség számít a vállalkozó kedv legnagyobb ösztönzőjének, egy új üzlet bevezetése ugyanis hónapokig is eltarthat, és egyáltalán nem mindegy, hogy meg kell-e ezalatt fizetni a minimum 300 euróra (80 ezer forintra) rúgó havi tb-járulékot.

Az ön-vállalkozás iránti igény január óta annyira erőteljes, hogy a Fillon-kormánynak az eredeti szabályokat többször át kellett dolgoznia. Így mára a kisiparosok és a kereskedők mellett a lehetőségtől korábban elzárt szellemi szabadfoglalkozásúak is választhatják ezt a működési formát, sőt a köztisztviselők a korábbi maximum két év helyett immár korlátlan ideig ön-vállalkozhatnak.

A helyzet érdekessége, hogy a jelek szerint egyelőre senkit sem zavar, hogy az árbevétel utáni átalányadózás bizonyos esetekben kifejezetten hátrányos lehet a vállalkozó számára, mint ahogy az sem kedvetlenít el senkit, hogy ön-vállalkozóként nem igazán lehet meggazdagodni: az érvényes szabályok szerint ugyanis a szolgáltatási tevékenységet folytatók éves bruttó árbevétele nem haladhatja meg a 34 ezer eurót (kilencmillió forintot), a kereskedőké pedig a 80 ezer eurót, ami közel 21,5 millió forintnak felel meg.

A sikeren felbuzdulva a kormány november 22-éig tartó országos rendezvénysorozatot szervez, amelyen az ön- és más magánvállalkozási formákat fogják népszerűsíteni és ünnepelni. A hatóságok egyébként 13 millióra teszik azoknak a franciáknak a számát, akik saját vállalkozást szeretnének indítani, és a felmérések szerint a fiatalok körében különösen nagy az érdeklődés. Hervé Novelli ezért most olyan szabályrendszeren dolgozik, amelyek a szakiskolákból és egyetemekről frissen kikerültek cégalapítását hivatott elősegíteni.

A francia közvélemény-kutató intézet, az Ifop felmérése szerint egyébként a saját vállalkozást indító franciák 85 százaléka elégedett döntésével, annak ellenére, hogy csupán 52 százalékuk tartja kielégítőnek jelenlegi jövedelmét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×