INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Az ellenzék húzta a rövidebbet Szlovákiában

Infostart / InfoRádió
A szlovákiai sajtó értékelése szerint a szombati megyei választások a legnagyobb kormánypárt látványos megerősödését hozták. A Robert Fico vezette Smer csaknem megduplázta megyei képviselőinek számát.

Bár a kormánykoalíció és az ellenzék is sikerként könyveli saját választásai eredményeit, nyilvánvaló, hogy a kormányoldal szerepelt jobban - adja hírül címlapján a pozsonyi SME. Míg Robert Fico pártja 4 évvel ezelőtt 70 képviselőt küldhetett a megyei önkormányzatokba, most 135 helyet szerzett a 408 közül.

A nyolc megye közül hatban a Smer-HZDS koalíció szerzett többséget. Az első fordulóban megválasztott 4 megyefőnök mind a Smer jelöltje volt, a két hét múlva esedékes második fordulóban még legalább két, de reálisan három megyei előjárói posztot szerezhet a mostani kormánykoalíció. Csupán az ország nyugati része, Pozsony megye számit továbbra is a jobboldal bástyájának, itt az ellenzéki pártok dominálnak.

A SME kommentátora szerint hét hónappal a parlamenti választások előtt megmutatkozott, hogy országos viszonylatban ezúttal a jelenlegi parlamenti ellenzék húzta a rövidebbet. A négy évvel ezelőtti regionális választásokhoz viszonyítva alapvetően megváltoztak az erőviszonyok - a kormányoldal javára - szögezi le a SME.

A magyar pártok szereplését értékelve az Új Szó kiemeli, hogy az MKP messze felülmúlta a Bugár Béla vezette Híd-Most pártot, hisz Csákyék 40, Bugárék csupán két mandátumot szereztek. Az MKP esetében ez komoly visszalépés a 4 évvel ezelőtti eredményhez viszonyítva, hisz 2005-ben az MKP 58 megyei képviselői székhez jutott.

Az Új Szónak nyilatkozva Csáky pártja legnagyobb ellenfelének nem a másik magyar pártot, hanem a közönyt nevezte meg. A pártelnök a szlovákiai magyar sajtót, pontosabban az Új Szót is bírálta. Szerinte a lap nem viselkedett korrektül a kép párt viszonyában. A Most párt egy dolgot bizonyított be: rombolni tud - hangsúlyozta Csáky Pál.

Bugár Béla az Új Szó szerint nem elégedetlen pártja szereplésével. Szerinte bebizonyosodott, hogy meg tudják szólítani a szlovák választásokat is.
A címlapról ajánljuk