INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

"Malária-diplomáciával" próbál Kína jó pontokat szerezni Afrikában

Infostart

"Malária-diplomáciával" próbál Kína jó pontokat szerezni Afrikában, ahol egyre több gazdasági megállapodást köt, de ahol sok helyen ellenszenvvel fogadják a kínai cégeket. A kór elleni segítséggel azonban növelhetné tekintélyét és befolyását.

Afrikában még most is félpercenként hal meg egy gyerek maláriában, annak ellenére, hogy a megbetegedést jelentősen visszaszorították.

A kontinensen gazdaságilag egyre jobban terjeszkedő Kína most a malária elleni harccal szeretné elősegíteni, hogy "megszeressék", ezért intenzív programot indított saját gyógyszer kifejlesztésére. Ehhez az egynyári üröm nevű, Kínában vadon élő növényt használják fel, amelyből sikeresen tudták kivonni a malária elleni hatóanyagot. Az InfoRádió egy hónapja beszámolt arról, hogy a cserjét a rákelleni védekezésben is próbálják hasznosítani.

Tanzániában, Kenyában és Nigériában is megkezdték a hibrid egynyári üröm termesztését a gyógyszer előállításához. A kínai maláriaellenes programot a Komoró-szigetek egyikén kezdték tesztelni 2007-ben, ahol a 36 ezer fős lakosság egészét kétszer beoltották. A program átütően sikeres volt, mert a hordozók 90 százalékából sikerült kiirtani a maláriát okozó élősködőt. Mint az egyik kínai orvos megjegyezte: korábban a kórházi betegek 70-80 százaléka malária miatt feküdt bent, most már viszont alig vannak.

Az oltásokat Kína ingyen szolgáltatja. Az egyik szigetre, Mohelóra most már csak úgy lehet belépni, ha előtte az illető védőoltást kap, és a helyi kormány most az kéri, hogy a két nagyobb szigeten is indítsák el a programot, ami már 760 ezer ember beoltását jelentené. Peking azonban azt mondja: egyelőre nem oldották meg az oltási program finanszírozását.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018