eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

"Malária-diplomáciával" próbál Kína jó pontokat szerezni Afrikában

"Malária-diplomáciával" próbál Kína jó pontokat szerezni Afrikában, ahol egyre több gazdasági megállapodást köt, de ahol sok helyen ellenszenvvel fogadják a kínai cégeket. A kór elleni segítséggel azonban növelhetné tekintélyét és befolyását.

Afrikában még most is félpercenként hal meg egy gyerek maláriában, annak ellenére, hogy a megbetegedést jelentősen visszaszorították.

A kontinensen gazdaságilag egyre jobban terjeszkedő Kína most a malária elleni harccal szeretné elősegíteni, hogy "megszeressék", ezért intenzív programot indított saját gyógyszer kifejlesztésére. Ehhez az egynyári üröm nevű, Kínában vadon élő növényt használják fel, amelyből sikeresen tudták kivonni a malária elleni hatóanyagot. Az InfoRádió egy hónapja beszámolt arról, hogy a cserjét a rákelleni védekezésben is próbálják hasznosítani.

Tanzániában, Kenyában és Nigériában is megkezdték a hibrid egynyári üröm termesztését a gyógyszer előállításához. A kínai maláriaellenes programot a Komoró-szigetek egyikén kezdték tesztelni 2007-ben, ahol a 36 ezer fős lakosság egészét kétszer beoltották. A program átütően sikeres volt, mert a hordozók 90 százalékából sikerült kiirtani a maláriát okozó élősködőt. Mint az egyik kínai orvos megjegyezte: korábban a kórházi betegek 70-80 százaléka malária miatt feküdt bent, most már viszont alig vannak.

Az oltásokat Kína ingyen szolgáltatja. Az egyik szigetre, Mohelóra most már csak úgy lehet belépni, ha előtte az illető védőoltást kap, és a helyi kormány most az kéri, hogy a két nagyobb szigeten is indítsák el a programot, ami már 760 ezer ember beoltását jelentené. Peking azonban azt mondja: egyelőre nem oldották meg az oltási program finanszírozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×