eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

Újfajta mobiltelefonos vírus miatt aggódhatunk

Szakértő több mint 280 rosszindulatú androidos alkalmazást fedeztek fel, amelyek optikai karakterfelismerést használnak kriptopénz-tárca hitelesítő adatok ellopására a fertőzött eszközökről - számolt be az Ars Technica.

A rosszindulatú alkalmazások banki, kormányzati appnak, streaming szolgáltatók és közműszolgáltatók hivatalos alkalmazásainak álcázzák magukat. Valójában a fertőzött telefonokat szöveges üzenetek, névjegyek és a tárolt képek után kutatják át, és titokban elküldik azokat az alkalmazásfejlesztők által irányított távoli szerverekre – idézi a lapot a Portfolio.

Az alkalmazások fertőzött webhelyekről érhetőek el, és a célpontoknak küldött adathalász üzenetekben terjesztik őket. Nincs arra utaló jel, hogy az alkalmazások bármelyike elérhető lett volna a Google Play-en keresztül.

SangRyol Ryu, a McAfee biztonsági cég kutatója fedezte fel az új támadást. „A támadók elsődleges célja a kriptopénz-tárcákhoz tartozó helyreállítási mondatok megszerzése volt” – közölte a szakértő.

Az újonnan felfedezett kártevő fontos eleme, hogy a csalók optikai karakterfelismerő szoftvert alkalmaznak, ez a gépelt, kézzel írt vagy nyomtatott szöveg képének gépi kódolású szöveggé történő átalakítását jelenti.

A technológia segítségével megpróbálják kinyerni kriptopénz-tárcák hitelesítő adatait, amelyek a fertőzött eszközökön tárolt képeken találhatók meg. Sok pénztárca lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy véletlenszerű szavak sorozatával védjék pénztárcájukat. Ezeket a hitelesítő adatokat a legtöbb ember könnyebben megjegyzi, mint a privát kulcsban megjelenő hosszú karaktersorokat.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×