eur:
396.85
usd:
355.71
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.
Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Óvatosan a vásárlással a Play Áruházban: a hackerek már a spájzban vannak

Rendkívül körültekintően kell eljárni akkor is, ha az elvben ellenőrzött appokat listázó Google Play Áruházból tölt le valamit a mobiljára. Két olyan szabadon elérhető alkalmazás is felbukkanat a piactéren, amelyekben a biztonsági kutatók egy okostelefonokon tárolt adatok után kémkedő trójai programot találtak.

A felhasználók többsége valószínűleg tisztában van azzal, hogy nem tesztelt webhelyekről származó alkalmazásokat nem szabad letölteni. De az ellenőrzött appokat tartalmazó Google Play Áruházban is javasolt az óvatosság.

A Kaspersky biztonsági szakértői ugyanis egy Necro nevű trójaira bukkantak, amely két alkalmazásban rejtőzik – számolt be a Computer Bild alapján a Blikk.

A Necro először 2019-ben jelent meg, és most egy továbbfejlesztett változatban is forgalomba kerül. Különösen az oroszországi felhasználók érintettek, de a trójai már csak ebben az országban csinál huncutságokat.

A két Google Play felületen is megjelent alkalmazás egyike, amelyben a Necro megtalálható, a „Wuta Camera Nice Shot Always” nevet viseli. Több mint tízmillió letöltése van, és a fejlesztők szerint a 6.3.7.138-as verzió óta megtisztították. Aki telepítette okostelefonjára az alkalmazást, mielőbb ellenőrizze, hogy biztonságos verziót futtat-e. Ha nem, az alkalmazást azonnal törölni kell, az eszközt pedig le kell szkennelni egy víruskereső programmal. A fontos jelszavakat is tanácsos kicserélni.

A másik alkalmazást, a "Max Browser-Private & Security"-t a Necro a 1.2.0-s verzió óta fertőzte meg. A Google most eltávolította az alkalmazást a Play Áruházból. Ugyanezt kell tennie annak a több mint egymillió okostelefon-tulajdonosnak is, akinek a készülékén megtalálható a fertőzött alkalmazás.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény

Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény

„Nesze semmi, fogd meg jól. Megmutattuk, hogy kell elégetni sok milliárdot a nagy semmire” – értékelte az először idén márciusban megrendezett lakásbiztosítási kampányt biztosítói forrásunk. Fél év távlatából is nehéz vitatkozni vele, hiszen az MNB statisztikái egyelőre ellentmondásosak vagy hiányosak, és vitatható, megérte-e csak a marketingre elkölteniük 2,5 milliárd forintot a szereplőknek. Egy szembetűnő példa a bizonytalanságra: a jegybanki adatok szerint tízszer akkora (136 ezres) szerződésszám-növekedést hozott a kampány időszaka, mint az azt magában foglaló első félév egésze (13 ezer), ami nehezen elképzelhető. 2025 márciusának közeledtével egyre időszerűbb levonni az első kampány tanulságait, efelé haladva igyekszünk most árnyalni a fenti sommás megállapítást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×