eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
A magyar tudomány kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus Budapesten, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben 2022. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

A Yale Egyetem is meghajolt a zseniális magyar matematikus előtt

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnökét a kombinatorikában végzett úttörő munkásságáért.

A Yale Egyetemen 1702 óta hagyomány, hogy a kimagasló teljesítményért vagy a közjóhoz való példaértékű hozzájárulásért tiszteletbeli doktori címet adományoznak. Az egyetem idei diplomaosztó ünnepségén kilencen vehették át az elismerést, közöttük Lovász László matematikus, az MTA rendes tagja, korábbi elnöke – olvasható az MTA közleményében.

A méltatás szerint Lovász László zseniális matematikus és elméleti informatikus, akinek a tiszta matematika egyik ágában, a kombinatorikában végzett úttörő munkássága az emberiséget szolgáló és előre vivő valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában és a természettudományokban.

A Yale Egyetem méltatása emlékeztet arra, hogy Lovász László szinte minden díjat megkapott, amit matematikus kiérdemelhet, köztük a matematika legmagasabb kitüntetését, az Abel-díjat is. „Megtisztelő számunkra, hogy beleegyezett, hogy még egyet megkapjon, mégpedig attól az egyetemtől, ahol több mint fél évtizeden át tanított és kutatott, és amely maga is megtiszteltetésnek érzi, hogy átadhatja Önnek a műszaki és technológiai tudományok doktora címet” – olvasható az egyetem méltatásában.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 15. 08:19
×
×
×
×