eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Pixabay

Iszonyatos mennyiségű olajat találtak az oroszok egy kényes helyen

Oroszország 511 milliárd hordónyi kőolajat fedezett fel az Antarktiszon.

A világ jelenleg évente mintegy 36 milliárd hordó olajat fogyaszt, az Antarktiszon felfedezett 511 milliárd hordó pedig „az Északi-tenger 50 év alatt végzett teljes kitermelésének tízszeresét” jelenti - írja a portfolio.hu nyugati lapok alapján.

Van azonban egy jelentős probléma: az 1961-es antarktiszi szerződés, amelynek Oroszország is részese, szigorúan tiltja a szénhidrogének feltárását és kitermelését a régióban.

Moszkva azzal védekezett, hogy nem sértette meg a nemzetközi jogot, azt állítva, hogy az Alexander Karpinsky nevű hajó által végzett kutatás, amelyet a kereskedelmi célú új geológiai tartalékok felkutatásáért felelős Roszgeo ügynökség rendelt meg, csak „tudományos” célú – írja a Le Figaro.

Bár Oroszországnak nincsenek területi igényei az Antarktiszon, az elmúlt években különböző tudományos kutatásokra hivatkozva fokozatosan növelte jelenlétét a térségben, és 1957 óta öt kutatóállomást létesített a területen.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×