eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay

Iszonyatos mennyiségű olajat találtak az oroszok egy kényes helyen

Oroszország 511 milliárd hordónyi kőolajat fedezett fel az Antarktiszon.

A világ jelenleg évente mintegy 36 milliárd hordó olajat fogyaszt, az Antarktiszon felfedezett 511 milliárd hordó pedig „az Északi-tenger 50 év alatt végzett teljes kitermelésének tízszeresét” jelenti - írja a portfolio.hu nyugati lapok alapján.

Van azonban egy jelentős probléma: az 1961-es antarktiszi szerződés, amelynek Oroszország is részese, szigorúan tiltja a szénhidrogének feltárását és kitermelését a régióban.

Moszkva azzal védekezett, hogy nem sértette meg a nemzetközi jogot, azt állítva, hogy az Alexander Karpinsky nevű hajó által végzett kutatás, amelyet a kereskedelmi célú új geológiai tartalékok felkutatásáért felelős Roszgeo ügynökség rendelt meg, csak „tudományos” célú – írja a Le Figaro.

Bár Oroszországnak nincsenek területi igényei az Antarktiszon, az elmúlt években különböző tudományos kutatásokra hivatkozva fokozatosan növelte jelenlétét a térségben, és 1957 óta öt kutatóállomást létesített a területen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 26. 13:59
×
×
×
×