eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Zenger/YouTube

Kiemelik a hullámsírból az emberiség történetének „legértékesebb kincsét” – videó

A hatalmas értékű hajóroncsot Kolumbia mellett Spanyolország, az Egyesült Államok és bolíviai őslakos csoportok is próbálták jogilag birtokba venni.

Kiemelik a hullámsírból azt a hihetetlen értékű hajtót, mely több mint 300 évvel ezelőtt, hatszáz emberrel a fedélzetén merült a tenger fenekére a kolumbiai Karib-tenger partján fekvő Cartagena kikötőváros közelében – írja a People alapján a hirado.hu.

Az 1708-ban elsüllyesztett San José nevű hajó értékét 17 milliárd dollárra becsülik. A 46 méter hosszú, 6 ágyús, háromárbócos hajón 200 tonna ezüstöt és smaragdot, 11 millió aranyérmét és porcelánkerámiát találtak a kolumbiai haditengerészet búvárai 2022 júniusában.

A hatalmas értékű hajóroncsot Kolumbia mellett Spanyolország, az Egyesült Államok és bolíviai őslakos csoportok is próbálták jogilag birtokba venni. 2011-ben egy amerikai bíróság azonban megállapította, hogy a hajó kolumbiai állam tulajdona.

2015-ben Juan Manuel Santos volt kolumbiai elnök egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy:

„Ez a legértékesebb kincs, amelyet az emberiség történetében találtak.”

A hajó, eltekintve a természetes tenger által okozott sérülésektől, az eltelt 316 év alatt érintetlen maradt – közölték a tisztviselők.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×