eur:
394.33
usd:
369.97
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Joro spider North Georgia
Nyitókép: Steve Haddock/Getty Images

Félelmetes óriáspókok árasztották el az amerikai nagyvárosokat

Az Ázsiában őshonos ízeltlábúak nagyon kedvelik az urbánus környezetet, és a főutak mellett is megélnek.

Az Ázsiában őshonos dzsoró pókok akár tenyérnyi méretűre is megnőhetnek, aranyszínű halójuk pedig az 1,8 méteres átmérőt is elérheti. Korábban főként Japánban, Koreában, Kínában és Tajvanon fordultak elő, 2014-ben viszont az Egyesült Államokban, Georgiában is felbukkantak. A hatalmas méretű pókok nagyon elszaporodtak az elmúlt tíz évben Amerikában, sőt egy friss tanulmány szerint ha ilyen magas számban gyarapodnak, hamarosan akár a nagyvárosokat is ellephetik – írja a Live Science tudósítása alapján a 24.hu.

A dzsoró pókok egy hajókonténerben juthattak el Georgiába, az elmúlt években pedig Tennessee-ben, Nyugat-Virginiában, Alabamában, Oklahomában, Marylandben, valamint Észak- és Dél-Dakotában is megjelentek. A tudósok úgy vélik,

az óriáspókok most már bárhol feltűnhetnek az ország teljes keleti partján.

A kutatás kimutatta, hogy az inváziós faj jól és rendkívül gyorsan alkalmazkodik a városi körülményekhez. A dzsoró pókok ősszel párzanak, a nőstények akár négyszáz tojást is lerakhatnak. Télen minden példány elpusztul, tavasszal viszont kikelnek az újszülöttek, és ejtőernyőre hasonlító hálót szőnek, amivel mintegy 160 kilométeres sugarú körben képesek szétszóródni.

Elterjedésüket elősegíti, hogy – más pókokkal ellentétben – a nagy autóforgalom miatti rezgések egyáltalán nem gátolják őket a vadászatban, így főutak mentén is nagy számban elszaporodhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×