eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close-up shot of microscope with metal lens at laboratory.
Nyitókép: Kkolosov/Getty Images

Különös fertőzés ütötte fel a fejét a tengerentúlon

Ritka, de halálos kimenetelű is lehet – röviden így jellemezhető az a gombás fertőzés, ami egyre több amerikai államban mutattak ki, noha korábban úgy gondolták, csak lokális probléma.

A blastomycosis nevű fertőzéses betegségről az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, valamint a Vermonti Egészségügyi Hivatal szakemberei publikáltak egy kutatást az Emerging Infectious Diseases folyóiratban. A tanulmány szerint a betegség rendszeresen felbukkan Vermont állam területén is, ahol eddig nem volt elterjedt.

Mint a Gizmodo írja – amit a Hvg.hu szemlézett – a blastomycosist a Blastomyces nevű gomba váltja ki, pontosabban annak spórái. Ugyan nem lesz mindenki beteg tőle, néhány esetben komoly, jellemzően légúti problémákat okozhat; a tünetek közé sorolható a láz, a köhögés és a fáradtság mellett az izomfájdalom is, de a fertőzés olykor nem áll meg a tüdőnél, továbbterjed, és

akár életveszélyes megbetegedést is okozhat, főleg, ha valakinek eleve le van gyengülve az immunrendszere.

A betegségről mostanáig azt gondolták, hogy csak néhány amerikai régióban endemikus (viszonylag kis területen elterjedt), csak az Egyesült Államok középnyugati, délkeleti és középső-déli régióiban tudtak diagnosztizált esetekről – ráadásul csak öt állam, Arkansas, Louisiana, Minnesota, Michigan és Wisconsin tartott nyilván diagnosztizált megbetegedéseket.

A friss, Vermont államot érintő vizsgálatok azt mutatják, hogy a probléma szélesebb körű lehet: 2011 és 2020 között összesen 114 ilyen megbetegedést diagnosztizáltak. Ez éves szinten, 100 ezer főre vetítve 1,8 beteget jelent.

A megfertőződött emberek 30 százaléka kötött ki kórházban, és négyen elhunytak.

A tanulmány szerzői megjegyzik: a Vermont állambéli előfordulási arány magasabb, mint a már említett öt, nyilvántartást vezető államból négyben. Mindez pedig bizonyítékul szolgálhat arra, hogy szélesebb körű probléma lehet a betegség, még ha a tanulmánynak meg is vannak a korlátai – olvasható ki a kutatók szavaiból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×