eur:
390.12
usd:
365.23
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Meglepő dologra bukkantak ősi leletek segítségével

Több olyan tégla is előkerült Mezopotámiából, amelyekre vélhetően az aktuális uralkodó nevét vésték - ezeknek a tégláknak a segítségével vizsgálnak egy anomáliát a tudósok.

Az ősi Mezopotámiában használt téglák segítettek feltárni azt, hogy miként változott a Föld mágneses mezeje alig több mint 3000 évvel ezelőtt - írja a HVG. A mágneses mező ebben az időszakban megmagyarázhatatlan módon erősödni kezdett, amelynek hatására utaló nyomokat Kínától az Atlanti-óceánig lehet találni, az erő nyomai azonban annál jobban észrevehetők, minél közelebb vagyunk Irakhoz. A régióból származó bizonyítékokból azonban nincs túl sok, és azokat is rosszul dátumozták fel – írja az IFLScience.

A Föld mágneses mezője nem állandó, időről időre gyengébb és erősebb területek bukkannak fel benne, és nem tudni, ez minek köszönhető. Az viszont ismert, hogy ez a mező véd meg bennünket az űrbéli sugárzástól, erre épülnek a navigációs rendszerek, illetve befolyásolja az állatok vándorlását is.

Az egyik legismertebb ilyen anomáliára több mint 3000 évvel ezelőtt került sor, ezt ismerhetjük meg alaposabban a mezopotámiai téglák segítségével.

Mark Altaweel, a University College London tudósa a mágneses tér közel-keleti rejtélyes erősödését vizsgálja. A régészek sokszor támaszkodnak a radiokarbonos kormeghatározásra, téglák esetén azonban ez nem lehetséges, mivel nem tartalmaznak szerves anyagot. A kutatók 32 olyan téglát találtak, melyekre 12 uralkodó egyikének nevét írták fel. Úgy vélik, hogy az éppen regnáló uralkodó neve olvasható rajtuk.

Az építőanyag vas-oxid részecskéket tartalmaz, amik megtartják a mágneses tér irányát és erősségét, ami a kiégetéskor hatott rájuk.

A téglákból mintákat vágtak le, és ezeket magnetométerrel elemezték. A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban bemutatott vizsgálat megállapította, hogy a mező majdnem kétszer olyan erős volt a területen, mint 1000 évvel korábban. A kutatók úgy vélik, hogy a téglák II. Nabukodonozor idejéből származnak, akinek nevéhez fűződik például a legendás babiloni függőkert megalkotása is.

Összesen öt téglát vizsgáltak az említett uralkodó nevével, és azt találták, hogy a mágneses tér nagyon eltérő lehetett, így gyanítják, hogy az ingadozás sokkal erősebb lehetett még egy 42 éves periódusban is, mint azt eddig feltételezték.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Brutális drágulás érik az édességeknél

Brutális drágulás érik az édességeknél

A kakaópiacon jelentős áremelkedés várható, mivel a kereskedők ellátási gondokkal és a hosszú távú szállítási szerződések biztosításának növekvő költségeivel szembesülnek. A legaktívabb New York-i és londoni határidős kontraktusok e hónap végi szállításra több mint 25%-ot zuhantak az elmúlt két napban, majd meredeken emelkedtek, ami azt tükrözi, hogy a piac küzd a kínálati hiány kezelésével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×