eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest, 2022. június 8.Da Vinci robottal végzett robotasszisztált műtét az Országos Onkológiai Intézetben 2022. június 8-án. Túl vannak a századik robotsebészeti beavatkozáson az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szakemberei, az új robotsebészeti szimulátorral pedig elindulhat az oktatási, képzési program is. A robotasszisztált műtétek során a beavatkozás sokkal precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja. A robottal végzett műtét ideje lerövidül, az operáció után a beteg hamarabb felépül, kevesebb a kórházban töltött idő.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Robotvezérelt műtétek: Európa-rekorderek lettek a magyar mellkassebészek

A 2023-as esztendő utolsó negyedévében első lett a kontinensen az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központja a robot-asszisztált mellkasi beavatkozások területén. A centrum vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy egy éven belül regionális képzőközponttá szeretnének válni.

Európai viszonylatban is kiemelkedően teljesít a magyar mellkassebészeti robotprogram. A szeptemberi kezdés óta már 125 műtétet végeztek ezzel a technikával daganatos betegeken.

A program kormányzati támogatással az ősszel indult el az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjában, amely az azóta eltelt rövid idő ellenére nagyon sikeres, hiszen

2023 utolsó negyedévében európai listavezető lett az intézmény a robot-asszisztált mellkasi beavatkozások területén.

Az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központja Magyarország és Európa egyik legnagyobb mellkassebészeti centruma. Évente több mint ezer daganatos műtétet végeznek, de tüdőátültetéseket és más speciális mellkasi beavatkozásokat is végrehajtanak a központban.

A robotsebészeti eljárások különlegessége, hogy kiemelkedően pontos műtéti technikát tesz lehetővé, ami a daganatos betegek esetében rendkívül fontos a jó onkológiai eredmények érdekében. Ezáltal még több beteg részesülhet úgynevezett minimál-invazív vagy „kis lyukas” sebészeti beavatkozásban, amely után

kevesebb a fájdalom, gyorsabb a felépülés és a betegek hamarabb visszatérhetnek mindennapi életükhöz.

Az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjának vezetője azt mondta az InfoRádióban, számos országban már évek óta operálnak a mellkasban is robottal, míg nálunk csak néhány hónapja indult el a program, de máris „az élre ugrottunk”, ami nagy büszkeség a centrum számára. Rényi-Vámos Ferenc hozzátette: az innovatív eljárást illetően a robot kifejezés nem egészen helytálló, hiszen maga az eszköz önállóan semmit sem csinál. Mint fogalmazott, a robottal nagyon precízen, finom mozdulatokkal, aprólékosan lehet elvégezni a műtéteket, így nagyobb a betegbiztonság és az onkológiai radikalitás. Ez azt jelenti, hogy az új eljárással olyan területekről is el tudják távolítani a tumort, amire hagyományos módszerekkel eddig kevésbé volt lehetőség.

Nem minden esetben, de a legtöbb mellkasi daganatos betegségnél alkalmazható a robotprogram. Az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjában már a program elindulásakor is voltak olyan szakemberek, akik elsajátították a módszert, azóta pedig további négy orvos vett részt a szükséges képzéseken.

„Ez nem egy ördöngösség, tehát hogyha valaki képzett mellkassebész, akkor körülbelül egy hónap gyakorlással el tudja sajátítani a módszert.

Tulajdonképpen a gép kezelését kell megtanulni, maga a műtéttechnika sokak számára ismert” – magyarázta Rényi-Vámos Ferenc.

Ezt a technikát Ghimessy Áron főorvos már jóval korábban megtanulta az Egyesült Államokban, így amikor megérkezett a gép a budapesti központba, ő azonnal tudta kezelni, használni. Rényi-Vámos Ferenc közölte: az Országos Onkológiai Intézetben a világ egyik legjobban felszerelt műtője működik, ahol minden szükséges eszköz, berendezés rendelkezésre áll.

„Ez a centrum alkalmas arra, hogy egy éven belül regionális képzőközponttá váljon a robotsebészetben is” – jelölte ki a következő fő célt az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×