eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Nem akármilyen újítással állt elő a Google

Könnyebbé teszi a Google, hogy megtaláljuk és eltávolítsuk elérhetőségi adatainkat a keresési eredményekből. A vállalat mostantól értesítést küldhet, ha megtalálja a címünket, telefonszámunkat vagy e-mail címünket a weben, lehetővé téve, hogy kérhessük az adott információ eltávolítását a keresésből.

A The Verge beszámolója szerint – amit a Portfolio szemlézett – a frissítéssel anélkül találhatjuk meg adatainkat a Google-on, hogy ténylegesen magunknak kellene elvégezni a keresést. Miután beírtuk személyes adatainkat, a kereső automatikusan előhívja azokat a weboldalakat, amik egyezéseket tartalmaznak, és lehetővé teszi, hogy minden egyes weboldalt, ahol feltűnnek az adataink, átnézzünk, majd kérvényt nyújtsunk be a keresőből való eltávolításukra. Mindez nagy előrelépés, hiszen korábban manuálisan kellett megkeresni az adatainkat.

Ha amiatt aggódnánk, hogy az adataink a jövőben felbukkannak a Google-on, akkor engedélyezhetjük a push-értesítéseket is, amik figyelmeztetnek az új találatokra.

Emellett nyomon követhetjük a folyamatban lévő, a jóváhagyott, az elutasított és a visszavont kéréseinket is. Fontos azonban megjegyezni, hogy az adatok csak a Google keresőjéből tűnek el, a világhálóról nem.

A Google ugyanakkor korlátozza is azt, hogy milyen típusú keresési eredményeket távolíthat el, így például nem tesz lépéseket a kormányoktól vagy oktatási intézményektől származó találatokkal kapcsolatban.

A frissítésnek mindazonáltal mindenképp a javára válik, hogy sokkal gyorsabbá teszi a személyes adatok eltávolítását a Google-ból. Ez pedig akkor lehet igazán hasznos, ha doxxing (A doxolás vagy doxxolás egyénekkel vagy szervezetekkel kapcsolatos, személyazonosításra alkalmas adatok nyilvánossá tétele, általában az interneten keresztül) áldozatai lettünk. A funkció jelenleg csak az Egyesült Államokban, angol nyelven került bevezetésre, de Google szerint „hamarosan” más országokban és nyelveken is elér lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×