eur:
388.83
usd:
358.94
bux:
0
2024. február 26. hétfő Géza
Öregedés Forrás: Getty Images/Dimitri Otis
Nyitókép: Forrás: Getty Images/Dimitri Otis

Biológiai életkor - kikutatták, mitől fiatalodhatunk vagy öregedhetünk

Egy magyar szakember, Kerepesi Csaba, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa is részt vett abban a programban, amely az ember biológiai öregedését vizsgálta.

Kiderült, hogy a biológiai öregedés nem egyirányú és gyakorlatilag visszafordítható. Egyértelművé vált, hogy a biológiai életkor nincs elválaszthatatlanul összekapcsolva a születésünk óta eltelt idővel.

A vizsgálatokhoz a kutatók nagy adathalmazokból tanulni képes mesterséges intelligenciát használtak, amelyek az életkor előrejelzésére alkalmas matematikai modelleket építettek. Ezekből jöttek rá, hogy a biológiai életkort többek között betegségek, gyógyszeres kezelés, életmódbeli változások és környezeti hatások is befolyásolhatják.

Hasonló hatással van az emberek biológiai öregedésére a terhesség is.

Ugyanis a várandós kismamák biológiai életkora megnő majd a szülés után egy kis idő elteltével lecsökken (helyre áll). A tudósok szerint mivel a terhesség alatt olyan időskori betegségek lépnek fel, mint a cukorbetegség vagy szívbetegség, ezért az öregedést lehet vele modellezni.

A biológiai életkor átmeneti változásait okozhatják továbbá a nagyobb műtétek és súlyos Covid-19 is. Például a traumás betegeknél a biológiai életkor erős és gyors növekedését mutatták ki sürgősségi műtétek után. Ellenben ez a növekedés visszafordult, és

a biológiai életkor a műtétet követő napokban visszaállt a kiindulási szintre.

Egy tocilizumab nevű immunszuppresszív gyógyszer pedig kimondottan fokozta a lábadozó Covid-19 betegek biológiai életkorának helyreállítását.

Az eredmények azt mutatják, hogy a biológiai életkor a stressz hatására viszonylag rövid idő alatt megnőhet, viszont ez a növekedés átmeneti, és a stresszből való felépülést követően visszaáll az alapszintre.

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Gazdasági vészriadót fújtak az Európai Unióban

Gazdasági vészriadót fújtak az Európai Unióban

Mario Draghi volt olasz miniszterelnök és EKB-elnök kijelentette, hogy az Európai Uniónak évente 500 milliárd eurót kell befektetnie ahhoz, hogy versenyképes maradjon a zöld és digitális átállásban, és tartsa a lépést az Egyesült Államok és Kína fejlődésével. Az uniós pénzügyminiszterek előtt Gentben ismertetett megállapításaiban Draghi hangsúlyozta, hogy e jelentős beruházási igény egyharmadát tagállami költségvetési forrásokból kell finanszírozni, ami uniós szinten összehangolt erőfeszítéseket tesz szükségessé a tagállamok közötti belső támogatási konfliktusok elkerülése érdekében – írja a Politico.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×