eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
Toddler recovers in hospital pediatric intensive care unit recovering from RSV
Nyitókép: Getty Images/Jill Lehmann Photography

Az RSV vírus ellen is készül már vakcina

Két gyártó is versenyzik az oltást leghamarabb kifejlesztőnek járó dicsőségért, de hatékony kezelést is ígérnek.

Az elmúlt hónapokban mind azEgyesült Államokban, mind Európában szokatlanul sok öt év alatti gyermek került kórházba légúti óriássejtes vírusfertőzés (RSV) miatt: a gyerekosztályok túlterheltek, a koronavírus, az influenza és az RSV együttes jelenléte pedig tridémiához vezet.

A legkisebb légutakat támadó RSV az egyetlen a három vírus közül, amely ellen még nem készült oltás: a helyzet talán nem sokáig marad így. A Pfizer bejelentette, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a 60 év feletti felnőttek számára készített RSV elleni vakcinájukat gyorsítva vizsgálja: ez lehet az első oltás a vírus ellen, melyet engedélyeznek. Állapotos nők körében is jó eredményeket mutat az oltás, erre a változatra az év végéig szeretné elindítani az engedélyeztetési folyamatot a cég.

A vakcináért folytatott közdelem a hatvanas években kezdődött meg a Nature cikke szerint: ekkor elölt vírusos oltást készítettek,

de amikor ezt beadták, két csecsemő is életét vesztette.

A következő téli szezonban az oltott, majd RSV-vel megfertőződött gyerekek 80 százaléka került kórházba – a placebócsoport tagjainál ugyanez az arány mindössze 5 százalékos volt. Ez megtorpanást jelentett: a kutatóknak meg kellett érteni, mi történt.

Az elölt vírus útját elvetve fehérje alapú oltáson kezdtek el dolgozni. Áttörést jelentett, amikor a tudósoknak sikerült jellemezniük az RSV felszínén található F fehérje különböző konformációit. Az F fehérje segít összehozni a vírus és a gazdasejt membránját, hogy a vírus meg tudja fertőzni a sejtet.

Az F fehérje két formában létezik: stabil, posztfúziós és instabil, prefúziós formában. A fehérje a fertőzés során akkor veszi fel a prefúziós formát, amikor a vírus és a gazdasejt találkozik, a fertőzés után átvált a második formára. A kutatóknak sikerült a prefúziós forma szerkezetét megfejteni, majd módszert dolgoztak ki annak stabilizálására. Ez tette lehetővé az oltásfejlesztést, illetve megnyitotta az utat az antitest-terápiák előtt is.

Az oltáson több cég is dolgozik. A Pfizer egy kísérletben terheseknek adta be a vakcinát, hogy növelje a teljes antitestszámukat: az elképzelés szerint ezek az antitestek átadódnak majd a csecsemőknek. A Pfizer sajtóközleménye szerint ez a stratégia 81,8 százalékos hatékonyságot mutatott az RSV súlyos eseteivel szemben a csecsemőknél a születést követő 90 napban.

A másik életkori csoport, melynek tagjait igazán veszélyezteti a fertőzés, a 60 év fölöttieké: ebben a korosztályban 85,7 százalékos hatékonyságot tud felmutatni a Pfizer vakcinajelöltje a súlyos megbetegedések ellen.

A GSK eredménye még jobb: vakcinájuk hatékonysága 60 év fölöttieknél 94,1 százalék. A két gyógyszergyártó jelenleg versenyez az elsőségért, de közben szükség van hatékony kezelési módra is.

Decembert megelőzően egyetlen gyógyszer állt rendelkezésre az RSV kezelésére:

a palivizumab monoklonális antitest, mely havonta adható megelőzési céllal.

Tekintettel a költségekre és az oltás beadásának gyakoriságára, az orvosok a palivizumabot csak a magas kockázatú csecsemőknek és gyermekeknek adják. Egy másik monoklonális antitest, a nirsevimab, amelyet az AstraZeneca és a párizsi Sanofi fejlesztettek ki, az év elején sikeres harmadik fázisú klinikai vizsgálatokon esett át. Előnye, hogy egy adag öt hónapig védelmet nyújt a csecsemők súlyos megbetegedése ellen: az Európai Bizottság a múlt hónapban hagyta jóvá, az amerikai FDA pedig jelenleg vizsgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×