eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Toddler recovers in hospital pediatric intensive care unit recovering from RSV
Nyitókép: Getty Images/Jill Lehmann Photography

Havasi Katalin: itthon nincs súlyos RSV-járvány, de a helyzet rosszabbra fordulhat

Több európai ország gyermekklinikái is megteltek, olyan sok gyermek került kórházba RSV-fertőzés miatt. Itthon jelenleg még nem betegedtek meg nagy számban, de a gyermekorvosok arra számítanak, hogy idővel Magyarországon is súlyosabb lehet a járvány.

Az óriássejtes vírus (RSV) olyan légúti fertőzés, amelyik bármely náthához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed. Az immunhiányos betegségben szenvedők mellett elsősorban a legkisebbekre és a legidősebbekre veszélyes a vírus: hat hónapos kor alatt és 65 év fölött.

"A legsúlyosabb tünete, hogy amikor a pici hörgőcskék a gyulladás miatt beszűkülnek, akkor a légzőhólyagocskákhoz nehezen jut el a levegő, és onnan az oxigén és az elhasznált levegő nehezen jut ki" – ismertette érdeklődésünkre a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin.

A betegség légzési nehézséget okoz, így a szervezet oxigénellátottsága csökkenhet.

Ha az oxigén a szervezetben bizonyos szint alá csökken, akkor kórházi kezelésre, legsúlyosabb esetekben intenzív osztályos kezelésre, légzéstámogatásra is szükség lehet.

Aggasztó hírek érkeznek Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság gyermekklinikáiról, ahol egyre több gyermek kerül kórházba RSV-fertőzéssel. Vannak egészségügyi intézmények, ahol már nem tudnak több beteget fogadni. "Ezek a hírek bennünket is megriasztanak. Egyelőre Magyarországon nem fordul elő jelentősebb számban, mint máskor december hónapban" – mondta Havasi Katalin.

A gyermekkórházi osztályokon számos légúti beteg fekszik, mert most egyszerre találkozhatunk az influenzával, Coviddal és RSV-vírussal. A mostani helyzet nem jelenti azt, hogy nem is lesz jelentősebb a járvány, ezért fontosak a megelőző intézkedések. Érdemes ügyelni a légúti higiéniára, a kézmosásra, a fertőtlenítésre, és a hirtelen láz vagy orrfolyás tünetek esetén a közösség elkerülésére.

Az RSV-fertőzésnél a nátha először átmegy légszomjba, amit a gyerekeknél onnan veszünk észre, hogy szaporábban veszik a levegőt.

"Egy kínzó, erőteljes köhögésnél mindenképpen érdemes tanácsot kérni a kezelőorvostól"

– tanácsolta.

Havasi Katalin szerint vannak gyorstesztek, de ezek az óvodás korúaknál nem igazán megbízhatók. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az oltások fontosságára is felhívja a figyelmet, kiemelve a koronavírus és az influenza elleni vakcinákat. Nem tudni, ha egy gyermek egyszerre esik át a Covid, az influenza és az RSV-fertőzésen, akkor az mennyire lesz súlyos lefolyású. "Egy ilyen helyzet mindenképpen fokozott kockázatot jelent" – jegyezte meg Havasi Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×