eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor
13 December 2022, Berlin: Father Ziyad Salem cares for his eight-and-a-half-month-old son Omran Salem, who is in the intensive care unit of the pediatric clinic at St. Joseph Hospital with a respiratory infection and is receiving non-invasive ventilation (CPAP ventilation). The childrens clinic at St. Joseph Hospital is heavily overloaded due to a wave of infections. The situation is also difficult in other childrens hospitals in Berlin. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/picture alliance

Kovács Tibor: kétfajta megelőzési módja van az RSV-vírusnak

A csecsemőknél és az időseknél lehet a legsúlyosabb lefolyása a fertőzésnek.

"A teljes populáció érintett, inkább a betegség lefolyásának súlyossága változhat az életkorral. A legkisebb csecsemők illetve az idősebb korosztály veszélyeztetettebb" – nyilatkozta az InfoRádiónak Kovács Tibor gyermekgyógyász, a Doktor24 szakorvosa.

Az RSV-vírusfertőzés tünetei nem különböznek az egyéb légúti vírusfertőzések tüneteitől: a nátha, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, köhögés, láz fordul elő a leggyakrabban. A csecsemők esetében azért lehet komolyabb lefolyásra számítani, mert nekik eleve szűkebbek és kisebbek a légútjaik. Egy alsó légúti gyulladás esetén a kis hörgők gyulladása náluk olyan mértékű légúti szűkületet okozhat, hogy zihálni kezdenek, légszomjuk lesz, és a kínzó száraz köhögés mellett fulladásos nehézlégzéses állapot léphet fel.

A tünetek megjelenésekor mindenképpen fontos, hogy a szülők az orvoshoz vigyék a gyereket.

A kisgyerekek anatómiai méretéből, éretlen immunrendszeréből adódóan gyorsan változhat, romolhat az állapotuk.

Kovács Tibor kifejtette: kétfajta megelőzési mód van, de általánosan a higiénés rendszabályok betartása fontos. Az első, hogy ne közelítsünk olyan családokhoz, ahol kisgyermek vagy csecsemő van otthon, mert akkor könnyebben átadható a fertőzés. Az RSV-vírus egyébként is fertőzőképes: átlagosan egy fertőzöttől három másik ember tudja elkapni.

A másik védekezési mód elsősorban a koraszülötteknél, a veleszületett szívfejlődési rendellenességben, krónikus tüdőmegbetegedésben, neurológiai megbetegedésben szenvedő csecsemők számára elérhető. Ez az úgynevezett passzív immunizálás, amikor a szezon kezdete előtt injekció formában juttatják a szervezetbe az ellenanyagot. Ennek hátránya, hogy viszonylag gyorsan lecseng az ellenanyagszint, ezért

havonta kell ismételni a téli időszakban.

Magyarországon a gyermek intenzív osztályok terheltsége nem érte el azt a szintet, mint Németországban. Kovács Tibor szerint mindenképpen fel kell készülni arra a nyugat-európai tapasztalatra, hogy valószínűleg idén az átlagoshoz képest több RSV-fertőzés fog előfordulni a populációban, így a kisgyermekek körében. "Ezáltal statisztikailag nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez nagyobb kórházi terhelést is fogj jelenteni" – tette hozzá Kovács Tibor gyermekgyógyász, a Doktor24 szakorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×