eur:
392.39
usd:
365.58
bux:
66811.15
2024. április 26. péntek Ervin
MTI/Rosta Tibor
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Havasi Katalin: január végéig biztosan nő a megbetegedések száma a gyermekek körében

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint viszont a téli szünet miatt csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma.

"December elején rendkívül nagy számban jelentkeztek szülők és gyermekeik influenzaszerű vírusfertőzésekkel. A hosszú téli szünet viszont jelentős mértékben lassította a vírusok terjedését" – mondta el az InfoRádiónak Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A karácsony, a szilveszter és az azt követő iskolaszünet nagyon jót tett a járványos terjedésnek, hiszen jelentősen lecsökkent a betegek száma. Havasi Katalin szerint viszont a hétfői rendelésen ismét sok kisgyermek jelent meg, több édesanya jelezte az influenzaszerű tünetek megjelenését. Január végéig várhatóan folyamatosan emelkedni fognak az esetszámok.

Havasi Katalin arról is beszélt, hogy a betegek többsége a legfiatalabb korosztályból kerül ki.Gyakrabban és súlyosabban betegednek meg a kisded korúak, a bölcsődések, illetve az óvodás korcsoportból a kisebbek. Ráadásul

a gyerekek gyógyulása akár két hétig is elhúzódhat.

Fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén nem szabad a gyermeket óvodába és iskolába vinni, különben a betegség nagy eséllyel elhúzódik. Ha az első pillanattól ágynyugalomban, de szobahőmérsékleten marad a gyermek, és gondoskodunk a folyadékbeviteléről, akkor néhány nap alatt túl lesz a betegségen szövődmények nélkül.

Emellett továbbra is érdemes beadatni az influenza elleni oltást, amely nemcsak a vírusokkal szemben véd, hanem a szövődmények kialakulását is csökkenti – zártak gondolatát Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×