INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

koronavírus

covid

szarvas

kemenesi gábor

Covid-mutáns szarvasról emberre? Nem igazán értjük, mi történt - mondja a víruskutató

Covid-mutáns szarvasról emberre? "Nem igazán értjük, mi történt" - mondja a víruskutató

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Egy olyan Covid-mutáns ugrott vissza az emberekre, amellyel kapcsolatban nem igazán értjük, mi történt - mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor víruskutató. Úgy látja, a koronavírus legnagyobb rákfenéje az, hogy nem ismerjük a hosszú távú hatásait.

A Covid-19 következő változata veszélyesebb lesz az idei év nagy részében domináns omikron törzsnél - legalábbis ezt valószínűsíti az Afrika Egészségügyi Kutatóintézet. Közben az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban a Covid-19-cel fertőződött fehérfarkú szarvasokból a fertőzés visszajutott az emberre. Kemenesi Gábor víruskutató szerint nem megjósolható, hogy mi jön; a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa szerint "ez a variánsok kora".

"Arról szól a történet világszerte, hogy különféle omikronvariánsok különféle, egymástól független hullámokat vetnek attól függően, hogy melyik földrajzi régióról beszélünk, milyenek az éghajlati viszonyok, milyen intézkedéseket vezettek be, milyen a populáció immunstátusza. Ez előrevetíti azt, hogy a virológusok sem tudják pontosan megmondani, hogy mikor mire várunk" - vázolta Kemenesi Gábor.

Azt viszont világossá tette, hogy Dél-Afrikában egy nagyon kiváló, víruskeletkezést kutató intézet működik, ahol "nagyon képben vannak" azzal, hogy mi történik.

Rémálomvariánsnak semmiképp sem nevezné a most felsejlő változatot.

"Amiről beszélhetnek a szakértők, az az, hogy éppen az omikron melyik alvariánsa domináns. Mi szokott ilyenkor történni? Amikor megjelenik egy új változat, árgus szemekkel nézik a tudósok, hogy lesz-e belőle több fertőzés, ki tudja-e szorítani a régit, és mit tud a kórházakban. Az omikronalvariánsok különböző helyeken valóban teljesen máshogy viselkednek" - nyomatékosította.

Tisztázta: bizonytalanság nincs, megjósolhatatlanság van.

"Még mindig nagyon terjed ez a vírus a világban, nagyon sok alvariáns olyan helyzetbe kerülhet, hogy megint akkorát tud ugrani, mint amit az omikronnál láttunk.

Rangos szaklap írta le, hogy a szarvasokról visszaugrott már a vírus emberekre."

Ezt Kemenesi Gábor "alternatív evolúciós útvonalnak" nevezte, mivel a szarvas egy más közeg a vírusnak, mint az ember.

"Egy olyan mutáns ugrott vissza az emberekre, amellyel kapcsolatban nem igazán értjük, mi történt. Érdemes maszkot húzni a közösségi, zárt terekbe, amikor ezt a lehetőség megengedi" - fogalmazott.

Vannak, akik "szelíd influenzának" tartják a mostani Covidot, de Kemenesi Gábor nem tartozik közéjük.

"Nem értjük a hosszútávú hatásait. Sokat hallunk a hosszú Covidról, ez a legnagyobb rákfenéje az egész járványnak.

Évekbe telik, mire a virológusok, az orvosok, a kutatók megértik, miért maradnak vissza panaszok, keringési problémák, szívet, érrendszert érintő panaszok, vagy egyéb, más kórképek, amelyek egy, két, három újrafertőződést követően jelennek meg"

- ecsetelte.

Figyelmeztetett arra is, hogy bár a vírus okozta megbetegedésen ez nem látszik, mégis azt kell mondani, "nem játék", a kórházakon ott van a nyomás, a Covid-fertőzöttek száma pedig 10-20-szor annyi is lehet, mint az egyéb panaszosoké.

"Sokkal több embert érint, mint kellene, és ez probléma" - zárta gondolatait az InfoRádióban.

Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kapcsolódó hang

Covid, afrikai felfedezés és fertőzött szarvasok
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018