eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Covid-mutáns szarvasról emberre? "Nem igazán értjük, mi történt" - mondja a víruskutató

Egy olyan Covid-mutáns ugrott vissza az emberekre, amellyel kapcsolatban nem igazán értjük, mi történt - mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor víruskutató. Úgy látja, a koronavírus legnagyobb rákfenéje az, hogy nem ismerjük a hosszú távú hatásait.

A Covid-19 következő változata veszélyesebb lesz az idei év nagy részében domináns omikron törzsnél - legalábbis ezt valószínűsíti az Afrika Egészségügyi Kutatóintézet. Közben az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban a Covid-19-cel fertőződött fehérfarkú szarvasokból a fertőzés visszajutott az emberre. Kemenesi Gábor víruskutató szerint nem megjósolható, hogy mi jön; a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa szerint "ez a variánsok kora".

"Arról szól a történet világszerte, hogy különféle omikronvariánsok különféle, egymástól független hullámokat vetnek attól függően, hogy melyik földrajzi régióról beszélünk, milyenek az éghajlati viszonyok, milyen intézkedéseket vezettek be, milyen a populáció immunstátusza. Ez előrevetíti azt, hogy a virológusok sem tudják pontosan megmondani, hogy mikor mire várunk" - vázolta Kemenesi Gábor.

Azt viszont világossá tette, hogy Dél-Afrikában egy nagyon kiváló, víruskeletkezést kutató intézet működik, ahol "nagyon képben vannak" azzal, hogy mi történik.

Rémálomvariánsnak semmiképp sem nevezné a most felsejlő változatot.

"Amiről beszélhetnek a szakértők, az az, hogy éppen az omikron melyik alvariánsa domináns. Mi szokott ilyenkor történni? Amikor megjelenik egy új változat, árgus szemekkel nézik a tudósok, hogy lesz-e belőle több fertőzés, ki tudja-e szorítani a régit, és mit tud a kórházakban. Az omikronalvariánsok különböző helyeken valóban teljesen máshogy viselkednek" - nyomatékosította.

Tisztázta: bizonytalanság nincs, megjósolhatatlanság van.

"Még mindig nagyon terjed ez a vírus a világban, nagyon sok alvariáns olyan helyzetbe kerülhet, hogy megint akkorát tud ugrani, mint amit az omikronnál láttunk.

Rangos szaklap írta le, hogy a szarvasokról visszaugrott már a vírus emberekre."

Ezt Kemenesi Gábor "alternatív evolúciós útvonalnak" nevezte, mivel a szarvas egy más közeg a vírusnak, mint az ember.

"Egy olyan mutáns ugrott vissza az emberekre, amellyel kapcsolatban nem igazán értjük, mi történt. Érdemes maszkot húzni a közösségi, zárt terekbe, amikor ezt a lehetőség megengedi" - fogalmazott.

Vannak, akik "szelíd influenzának" tartják a mostani Covidot, de Kemenesi Gábor nem tartozik közéjük.

"Nem értjük a hosszútávú hatásait. Sokat hallunk a hosszú Covidról, ez a legnagyobb rákfenéje az egész járványnak.

Évekbe telik, mire a virológusok, az orvosok, a kutatók megértik, miért maradnak vissza panaszok, keringési problémák, szívet, érrendszert érintő panaszok, vagy egyéb, más kórképek, amelyek egy, két, három újrafertőződést követően jelennek meg"

- ecsetelte.

Figyelmeztetett arra is, hogy bár a vírus okozta megbetegedésen ez nem látszik, mégis azt kell mondani, "nem játék", a kórházakon ott van a nyomás, a Covid-fertőzöttek száma pedig 10-20-szor annyi is lehet, mint az egyéb panaszosoké.

"Sokkal több embert érint, mint kellene, és ez probléma" - zárta gondolatait az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×