eur:
389.03
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő beteget ápolnak a neuchateli Pourtales kórház intenzív osztályán 2021. december 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Nyugtalanító vizsgálati eredmények érkeztek a koronavírusról

A Covid-19 következő változata veszélyesebb lesz az idei év nagy részében domináns omikron törzsnél – valószínűsíti egy dél-afrikai vizsgálat, amelyet ugyanaz a laboratórium végzett el, ahol az omikront is először tesztelték a vakcinákkal szemben.

A Bloomberg beszámolója szerint, amit a Portfolio szemlézett, a durbani Afrika Egészségügyi Kutatóintézet Alex Sigal vezette kísérletében hat hónapig egyetlen legyengült immunrendszerű (konkrétan HIV-vel fertőzött) személy szervezetéből származó Covid-19 minták összetételét vizsgálták meg.

Kimutatták, hogy a vírus patogén irányban fejlődött tovább fél év alatt egy olyan szervezetben, amiben volt lehetősége erre, vagyis egy új variáns több betegséget okozhat, mint a jelenleg uralkodó omikron törzs. A hat hónap alatt a vírus kezdetben ugyanolyan mértékű sejtfúziót és súlyosságot mutatott, mint az omikron BA.1 változata, de a mutációja révén ezek a szintek emelkedtek, és a Covid-19 első, a kínai Vuhanban azonosított változatához hasonlóvá váltak.

Az eredmények azt jelzik, hogy a Covid-19 kórokozója tovább mutálódhat, és a viszonylag enyhe omikron törzsnél

egy új változat súlyosabb betegséget, több halált okozhat

A tanulmányt, ami arra utal, hogy a Covid-19 nem csak enyhébb (lásd omikron), hanem súlyosabb változatában is életképesebb lehet a korábbiaknál, külső szakértők még nem bírálták el.

A magyar híroldal emlékeztet, hogy Kemenesi Gábor virológus október végén írt arról, hogy immáron látható módon is megjelentek és terjednek a vírus rekombináns változatai. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy különböző variánsok gének szintjén keverednek és az olyan tulajdonságok, mint az immunitás kerülése, jobb terjedés, stb. felé fejlődnek. Meglátása szerint elértük a pandémia azon szakaszát, amikor egymással párhuzamosan, több variáns is terjed világszerte, és nagyon hasonló irányba mutálódnak (a kutatók ezt konvergens evolúciónak hívják).

„Ez nagyjából arra utal, hogy nagyon hasonló hatások érik a vírust mindenhol, valószínűleg annak köszönhetően, hogy már a világ nagy része rendelkezik valamilyen módon megszerzett immunitással – azaz vagy vakcinálva lett, vagy találkozott a vírussal, vagy mindkettő egyszerre. A vírus több párhuzamosan felbukkant és terjedő variánsa, hasonló mutációk begyűjtésével próbálja az így kialakult immunitást kicselezni, legalábbis antitestek szintjén – ez a gyakorlatban »az újra elkaphatjuk« felé nyit kaput” – magyarázta a szakember.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×