INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

hallás

károsodás

zene

hangos

Prick up ones ears... Paying attention, listening.... Hear loss...

Egymilliárd fiatalt veszélyeztet halláskárosodás: az ok hétköznapi

Infostart

Telefon, zene, filmek és bulik: mindegyik túl hangos ahhoz képest, ami fülünknek megfelel.

Halláskárosodást kockáztat a 12–34 évesek nagy része azzal, hogy túl hangosan hallgat zenét és fogyaszt egyéb tartalmakat, derült ki egy a BJ Global Health-ben publikált tanulmányból. 670 millió és 1,35 milliárd közé teszik a veszélyeztetett fiatalok számát – írja a CNN.

Lauren Dillard, a kutatás vezetője szerint a túl magas hangerő kifáraszthatja a fülben lévő érzékelő sejteket és struktúrákat. Ha ez az állapot hosszasan fennáll, a fül tartósan károsodhat, ami halláscsökkenéshez, fülzúgáshoz vagy mindkettőhöz vezethet.

A metaanalízisben három adatbázisból származó, 2000–2021 közt felvett adatokat vizsgáltak, amelyek a káros gyakorlatok közé nemcsak a hangos zene hallgatását vették fel, hanem az olyan hangos helyszínek látogatását is, mint koncertek, bárok vagy klubok.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja

a biztonságos zajszintet 85 decibel körül határozza meg,

heti 40 órában. 85 decibel nagyjából egy forgalmas utca zajának vagy egy otthon bekapcsolt háztartási kisgép zajának felel meg.

Ha napi két és fél órán keresztül hallgatunk zenét egy nap, akkor a biztonságos hangerő 92 decibelnek felel meg a tanulmány szerint. Az okostelefonon zenét hallgatók ugyanakkor 105 decibelen szeretnek zenét hallgatni, a klubok, bárok és koncertek pedig 104-112 decibel közti zajszintet nyújtanak.

Dillard szerint jó jel arra, hogy túl hangosan hallgatunk zenét, ha a fülünk csöngeni kezd. Ekkor mindenképp érdemes lejjebb venni a hangerőt. Sok készülék maga is figyelmeztet arra, ha túl hangosan szeretnénk zenét hallgatni – ezt érdemes komolyan venni.

Arról nincsen egységes álláspont, hogy milyen típusú fülhallgatók kímélik leginkább a hallást. Dillard szerint talán a zajszűrős megoldások lehetnek ideálisak, mivel ezek kiszűrik a külvilág zaját, így nem érezzük a késztetést, hogy feljebb tekerjük a hangerőt csak azért, mert egyébként nem élvezzük a zenét.

Koncerteken érdemes hátrébb vagy a hangszóróktól távolabb állni hallásunk védelmében,

illetve zajvédő eszközöket, akár egyszerű füldugót is használhatunk ilyenkor.

Nyitókép: Photographer, Basak Gurbuz Derma/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018