eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: MTI/Varga György

Van, akit tényleg jobban szeretnek a szúnyogok

Az illatunk lehet a ludas a dologban egy friss kutatás szerint.

A szagláshoz kötődő kémiai anyagokból termel társaiknál jóval többet azok bőre, akiket gyakrabban csípnek meg szúnyogok – ismerteti a Sky News cikke. Akire jellemző ez a tulajdonság, annak bele kell törődnie abba, hogy a szúnyogok egész életében szívesebben csípik meg majd őt, mint azokat, akiknél ez a vegyület nem termelődik kritikus mennyiségben.

"Ha nagy mennyiségű ilyen anyag van a bőrén, akkor ön lesz az, akit egy piknik során szanaszét csípnek a szúnyogok" – mondta a tanulmány szerzője, Leslie Vosshall, a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológusa.

A kutatók emberek illatát hasonlították össze egymással annak érdekében, hogy kiderüljön, tényleg vannak-e olyanok, akiket jobban csípnek a szúnyogok. 64 embert kértek meg arra, hogy húzzon nejlonharisnyát az alkarjára, majd ezeket a harisnyákat hosszú csövekbe helyezték, és egy csapat szúnyogot szabadítottak rájuk.

Maria Elena De Obaldia társszerző szerint

a szúnyogok egyértelműen az illat alapján vonzóbb emberek által viselt harisnyákat rohamozták meg.

A legtöbb ilyen anyagot kiválasztó ember által viselt harisnya százszor vonzóbb volt a szúnyogok számára, mint a legkevesebbet termelőé.

A kísérletben azt az aedes aegypti szúnyogfajt használták, amely zikát, sárgalázat és dengue-lázat is terjeszt.

A szúnyogok számára nagyon vonzó emberek bőrén magas volt bizonyos savak szintje. Ezek a "zsíros molekulák" a bőr természetes hidratáló rétegének részét képezik, az emberek különböző mennyiségben termelik őket. A bőrön élő baktériumok felemésztik ezeket a savakat, ezzel előállítva bőrünk szagprofiljának egy részét. A felfedezés elősegítheti új módszerek megtalálását a szúnyogok távoltartására.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 22. 20:36
×
×
×
×