eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: MTI/Varga György

Van, akit tényleg jobban szeretnek a szúnyogok

Az illatunk lehet a ludas a dologban egy friss kutatás szerint.

A szagláshoz kötődő kémiai anyagokból termel társaiknál jóval többet azok bőre, akiket gyakrabban csípnek meg szúnyogok – ismerteti a Sky News cikke. Akire jellemző ez a tulajdonság, annak bele kell törődnie abba, hogy a szúnyogok egész életében szívesebben csípik meg majd őt, mint azokat, akiknél ez a vegyület nem termelődik kritikus mennyiségben.

"Ha nagy mennyiségű ilyen anyag van a bőrén, akkor ön lesz az, akit egy piknik során szanaszét csípnek a szúnyogok" – mondta a tanulmány szerzője, Leslie Vosshall, a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológusa.

A kutatók emberek illatát hasonlították össze egymással annak érdekében, hogy kiderüljön, tényleg vannak-e olyanok, akiket jobban csípnek a szúnyogok. 64 embert kértek meg arra, hogy húzzon nejlonharisnyát az alkarjára, majd ezeket a harisnyákat hosszú csövekbe helyezték, és egy csapat szúnyogot szabadítottak rájuk.

Maria Elena De Obaldia társszerző szerint

a szúnyogok egyértelműen az illat alapján vonzóbb emberek által viselt harisnyákat rohamozták meg.

A legtöbb ilyen anyagot kiválasztó ember által viselt harisnya százszor vonzóbb volt a szúnyogok számára, mint a legkevesebbet termelőé.

A kísérletben azt az aedes aegypti szúnyogfajt használták, amely zikát, sárgalázat és dengue-lázat is terjeszt.

A szúnyogok számára nagyon vonzó emberek bőrén magas volt bizonyos savak szintje. Ezek a "zsíros molekulák" a bőr természetes hidratáló rétegének részét képezik, az emberek különböző mennyiségben termelik őket. A bőrön élő baktériumok felemésztik ezeket a savakat, ezzel előállítva bőrünk szagprofiljának egy részét. A felfedezés elősegítheti új módszerek megtalálását a szúnyogok távoltartására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×