INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

nasa

űr

aszteroida

Tízezer kilométeres csíkot húzott a DART-misszióban meglőtt kisbolygó

Tízezer kilométeres csíkot húzott a DART-misszióban meglőtt kisbolygó

Infostart

Chilei kutatóknak sikerült felvételt készíteniük arról, ahogyan a pályájáról eltérített Dimorphos fényes csíkot húzott maga után.

A szeptember végén végrehajtott kísérletben egy űrszonda ütközött szándékosan a Dimorphosnak azért, hogy eltérítse útjából: a kísérlet célja kideríteni, hogy az ember valóban képes lenne-e pályájáról elmozdítani egy olyan aszteroidát is, amely a Földet veszélyeztetheti. A kutatók még vizsgálják, hogy a próba sikeres volt-e, és a kisbolygó valóban új pályára állt-e – írja a BBC.

A most nyilvánosságra hozott képeket az ütközés után két nappal készítették chilei kutatók a Déli Asztrofizikai Kutatási Teleszkóp segítségével.

A kisbolygó húzta csík már több mint 10 ezer kilométer hosszan húzódik

és még tovább is nyúlhat azelőtt, hogy elkezdene eloszlani az űrben. A törmeléknyomokat a következő hetekben és hónapokban nyomon fogják követni – mondta Michael Knight, az amerikai Haditengerészeti Kutatási Laboratórium munkatársa.

Lori Glaze, a NASA bolygótudományi igazgatója szerint már most biztos, hogy figyelemre méltó eredményt ért el a küldetés.

"Az emberiség új korszakába lépünk, egy olyan korszakba, amelyben potenciálisan képesek vagyunk megvédeni magunkat olyasmitől, mint egy veszélyes, veszélyes aszteroida becsapódása. Ez csodálatos dolog; ilyen képességgel még soha nem rendelkeztünk" – mondta újságíróknak.

A kutatók a projekt sikerességét a Dimorphos keringési pályájának megváltozásában mérik. Az aszteroida pályáját a belé ütköző űrszonda tömege és sebessége módosította.

Az űrversenyről a közelmúltban hosszú interjú készült az InfoRádió Aréna című műsorában Kiss Lászlóval, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójával.

Nyitókép: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018