eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben

Kiss László: ez történelmi kisbolygóvadászat volt, és még nincs vége

A DART-misszió teljesítette a küldetését – mondta az InfoRádióban a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) DART nevű űrszondája hétfőn az első bolygóvédelmi teszt keretében 22 500 kilométer/órás sebességgel nekiütközött a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroidának, hogy megváltoztassa annak pályáját.

A program célja az volt, hogy megállapítsa, vajon az emberiség képes-e eltéríteni egy égitestet egy szándékosan nekivezetett űreszköz becsapódásának energiájával. Ezt a kísérletet végezták el most, a modern technikai civilizáció korszakában, és így nem lehet eltúlozni a dolog a jelentőségét – mondta Kiss László.

A NASA és az Európai Űrügynökség, illetve amerikai intézetek összefogásával megvalósult programban egy 600 kilogrammnál valamivel nagyobb tömegű űrszondát belevezettek egy kettős kisbolygó kisebbik darabjába. A Dimporhos nevű égitest 11 millió kilométernyire van a Földtől, tehát igazából nem jelent veszélyt a bolygónkra. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy képesek vagyunk-e módosítani egy kisbolygó pályáját és adott esetben eltéríteni a Föld közeléből – hangoztatta a csillagász.

Kiss László azonban hozzátette azt is: egyelőre csak azt tudjuk, hogy a fél mázsánál valamivel nagyobb tömegű űrszköz 21 ezer kilométer/órás sebességgel belecsapódott a nagyjából gelllérthegyni sziklába. Az majd a következő hetekben fog kiderülni, hogy változott-e az égitest pályája a központi nagyobb kisbolygó körül.

Ezt abból fogjuk látni, hogy kicsit másképp fog keringeni körülötte és időben elcsúszik a mozgása. Ha ez sikerült, akkor azt lehet mondani, hogy egy ilyen, ránézésre kozmikus kőrakásnak látszó égitestet ki tudunk lendíteni a pályáról. Siker esetén pedig folytatni lehet azokat a számításokat is, hogy a kisbolygók belső szerkezetétől hogyan függ egy ilyen becsapódás a hatása – hangsúlyozta a csillagászati kutatóközpont főigazgatója.

Kiss László azt mondta, a NASA-nál és az amerikai intézeteknél egyelőre mindenki örül, hiszen tíz hónapos utazás végén, a DART-misszió beteljesítette fő küldetését. Az európaiak pedig várják a kísérő műhold képeit, amely két kamerával fedélzetén végigfotózta a becsapódást és az azt követő eseményeket. Néhány nap, esetleg hét múlva már látni fogjuk, hogy sikerült-e módosítani a kis hold keringési periódusát, merthogy ez az ami valójában a mérhető effektus.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója azt is közölte, hogy az aszteroidapáros olyan helyen jár, ahol mind a James Webb-űrteleszkóp, mind a Hubble-űrtávcső is észlelhette a becsapódást, illetve ha annak volt valamilyen fölvillanása, robbanásszerű hatása. Ha volt ilyen, akkor azt nemcsak a kísérő, olasz gyártmányú, CubeSat láthatta, hanem akár a földi eszközök is. A képek 36 másodperc késleltetéssel érkeztek a Földre, és ilyet még senki nem láthatott a világon.

Kiss László az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×