eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, a CDC által 2022. május 21-én közreadott, 1997-ben ismeretlen helyszínen készített kép egy majomhimlővel fertőzött beteg felsőtestéről. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. A hólyagos bőrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedő fertőzés nyugat-afrikai eredetű, és először 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlősállatról emberre, lefolyása vírustörzstől függően változik.
Nyitókép: MTI/AP/CDC

Új tünetekkel, bármilyen fizikai kapcsolat útján terjed már a majomhimlő

A nemi szerveken jelentkező sebek mellett a szájon vagy a végbélnyílás környékén jelentkező elváltozásokat azonosítottak a kutatók.

A kórházi kezeléshez vezető megbetegedésekhez kapcsolódó tüneteket tizenhat ország kutatói együttműködésének révén sikerült azonosítani a Queen Mary University of London vezetésével. A szakemberek célja az volt, hogy az eddiginél pontosabban tudják megállapítani a majomhimlő tüneteit a jobb diagnosztika érdekében.

A majomhimlőnek jelenleg nincs gyógymódja, és oltás is csak kis mennyiségben áll rendelkezésre a megbetegedés elleni védekezésre.

43 kórház 528 megfertőződésének alapján sikerült azonosítani a tüneteket, az érintettek 98 százaléka meleg vagy biszexuális férfi volt a Sky News cikke szerint.

A kutatók szerint a szexuális kontaktus a legvalószínűbb átviteli útvonal a legtöbb esetben, azonban a vírus bármilyen szoros fizikai érintkezés útján, aeroszolokkal, valamint akár ruházaton vagy más felületeken keresztül is átvihető.

Azt is leírták, hogy a kutatásban résztvevők sok olyan tünetet is mutattak, amelyek eredetileg nem szerepeltek a majorhimlő orvosi definíciójában.

"Ezen tünetek közé tartoznak a nemi szervi elváltozások és a szájban vagy a végbélnyíláson lévő sebek. A klinikai tünetek hasonlóak a szexuális úton terjedő fertőzésekhez, így könnyen téves diagnózishoz vezethetnek. A végbél- és szájüregi tünetek miatt többen kórházba kerültek a fájdalom és nyelési nehézségek miatt" – tették hozzá.

Kiemelték: fontos, hogy az orvosok tisztában legyenek ezekkel az új tünetekkel, így pontosabb diagnózisok születhessenek, amelyek a vírus terjedésének megfékezésében is nagy szerepet játszhatnak.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×