INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

koronavírus

kutya

szaglás

Woman cuddles, plays with her dog at home because of the corona virus pandemic covid-19

Az antigéntesztnél is pontosabban jelzik a kutyák, ki a koronavírusos

Infostart

Még a tünetmentes eseteket is képesek kiszagolni, megfelelő kiképzést követően a verejtékből állapítják meg 97 százalékos bizonyossággal, hogy kit fertőzött meg a vírus.

Tünetes és tünetmentes betegektől, valamint egészséges emberektől gyűjtött szagminták segítségével végeztek kutatást Párizsban, melynek során kiderült: a kutyák épp a tünetmentes fertőzöttek kiszűrésében a legjobbak, majdnem 100 százalékos biztonsággal tudták megállapítani, hogy közülük ki hordozza a vírust – írja az NBC News.

Már korábbi kutatások is jelezték, hogy a kutyák érzékelik, ki lehet fertőzött: egy tavalyi floridai vizsgálat azt állapította meg, hogy egy hónapnyi kiképzést követően a kutyák 73-93 százalékos bizonyossággal állapítják meg valakiről, hogy fertőzött. Egy brit kutatás ennél pontosabbnak találta a kutyadiagnosztikát, 82-94 százalék közé téve annak eredményességét.

Reptereken is segíthet a módszer

A frissen ismertetett kutatást 2021 elején végezték, még a koronavírus vuhani törzsével, de Dominique Grandjean, az egyik szerző szerint a variánsokkal is tesztelik a négylábúakat. Grandjean szerint az eredmények arra utalnak, hogy érdemes lenne reptereken, iskolákban, idősotthonokban és sporteseményeken kutyákkal vizsgálni a résztvevőket.

Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emirátusokban és Finnországban már felfedeztek eseteket a reptereken kutyák.

Cynthia Otto, a Pennsylvania Egyetem szakembere szerint ugyanakkor nehéz erre a célra kutyákat kiképezni.

"Az ideális az lenne, hogy a kutya csak áll, az ember elsétál mellette, az állat pedig megmondja, fertőzött-e. Ez végülis megvalósítható, de annak biztosítása, hogy a megfelelő ellenőrzésekkel, minőségbiztosítással és biztonsággal történjen – ez nagyon egy nagy lépés. Még nem láttam senkit, aki javaslatot tett volna arra, hogyan lehetne ezt az átmenetet tudományos és biztonságos módon megvalósítani" – fogalmaz.

Így zajlik a gyakorlatban

A kutatásban öt kutyát jutalmaztak játékokkal, ha sikeresen szagolták ki a vírust. 335 mintát szagoltattak meg velük, ezek harmada volt pozitív PCR-teszt szerint. A mintákat tízesével tették egymás mellé, ha a kutya egyet pozitívnak vélt, leült. Grandjean szerint

húsz mintát 15 másodperc alatt analizál egy kutya, ugyanakkor a negatív minták egy részét fals pozitívként értékelték az állatok.

Ezzel együtt is előrelépésnek érzik a módszert, mivel az nem olyan invazív, mint egy teszt, és az eredménye is azonnali. Van még egy előnye: a kutyák már a pozitív PCR-teszteredmény előtt megérezhetik, ha valaki fertőzött – Grandjean szerint ez magyarázhatja a negatív minták pozitívként történő értékelését.

A pandémia előtt a kutató vastagbélrák kiszagolásával próbálkozott kutyáknál, majd áttért a koronavírusra. Labradorokkal, német juhászokkal és belga juhászokkal dolgozik, és korábban arra is rájött már, hogy használt maszkokból is ki tudják szagolni az állatok, hogy ki beteg és ki nem.

A macska is tudná, csak nehezen képezhető ki

Ennek részben az az oka, hogy

orrukban ott található a Jacobson-szerv,

mely az ember számára szagtalan illatokat is képes érzékelni. A kutyák az illékony szerves vegyületeket, vagyis a kilélegzett levegőben, nyálban vagy verejtékben található gázokat is megérzik. Grandjean szerint a Covidban vannak bizonyos illékony szerves vegyületek, amelyeket a kutyák érzékelnek, de nem tudjuk pontosan, hogy mik ezek.

Otto véleménye szerint minden kutya képes kiszagolni a betegséget, kivéve a tömpe orrú fajták. Macskákkal is működne a dolog, de ők kevésbé trenírozhatók. Persze a kutyák sem mind alkalmasak erre a célra – és az sem biztos, hogy amelyik állat egy szagmintából érzékeli a vírus jelenlétét, az egy élő embernél is képes lesz azt jelezni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Manuel Tauber-Romieri/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018