eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Elveszőben, amire mindenki csodaként gondol

Jelentősen csökkent a magyarországi szántóterületen található termőtalajok humusztartalma az elmúlt évtizedekben: az ideális 5-6 százalék körüli értékről 2-3 százalékra – hívta fel a figyelmet a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.

A csernozjom (feketeföld) talajának – természetes vegetáció mellett – 5 százalék körüli a humusztartalma, ezzel szemben a mai mezőgazdasági talajok átlagos humusztartalma 2,5-3 százalék, vagyis a művelés hatására a szervesanyag-tartalom kicsivel több mint a felére esett le – mondta Dobos Endre, aki szerint ezt azonban nem szabad kizárólag a termelés szemszögére vetíteni, ugyanis a szerves anyag csökkenésével számos talajfunkció romlik.

Példaként említette a víz- és a tápanyag-megkötőképességet, a szerkezetépítő képességet, valamint a biodiverzitás kérdését. Megjegyezte, a humusz a tudomány nyelvén szerves kolloid, ami töltéssel rendelkezik, nagyon nagy fajlagos felszíne van, megköti a vizet és a tápanyagot, ettől talaj a talaj – magyarázta. Ha ennek mértéke a felére esik, az hatalmas probléma, hiszen akkor egyrészt a szerkezetet sem építik, de a kémiai tulajdonságai sem kiaknázhatók.

A szakértő arra is kitért, hogy az erózióhoz további gondok is párosulnak: ha ugyanis a humuszanyagot valami elviszi a feltalajról, akkor az eltárolt víz és tápanyag is elvész, onnantól kezdve pedig a talaj termőképessége „hihetetlen” mód romlik. „Nem lineárisan, hanem drasztikusan…

Ha ezt elengedjük, akkor gyakorlatilag évtízezreket veszíthetünk”

– érzékeltette a legszélsőségesebb eshetőséget Dobos Endre, hozzátéve: Magyarországon azért a talajtani adottságok még mindig jók, de ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni.

Megelőzendő mindezt, a Miskolci Egyetem tanszékvezető docense szerint nem lenne szabad a termőföldről elvinni a szerves anyagokat, nem lenne szabad elégetni a szalmát. Azt is jelezte, hogy a mai traktorok akár 15 tonnások is lehetnek, hihetetlen nyomást fejtenek ki, lazítva a talaj. Ez nagyon durva fizikai inzultust jelent a földnek – magyarázta. Ezek mellőzésével viszont sokkal egészségesebb környezeti rendszer lehetne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×