eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Elveszőben, amire mindenki csodaként gondol

Jelentősen csökkent a magyarországi szántóterületen található termőtalajok humusztartalma az elmúlt évtizedekben: az ideális 5-6 százalék körüli értékről 2-3 százalékra – hívta fel a figyelmet a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.

A csernozjom (feketeföld) talajának – természetes vegetáció mellett – 5 százalék körüli a humusztartalma, ezzel szemben a mai mezőgazdasági talajok átlagos humusztartalma 2,5-3 százalék, vagyis a művelés hatására a szervesanyag-tartalom kicsivel több mint a felére esett le – mondta Dobos Endre, aki szerint ezt azonban nem szabad kizárólag a termelés szemszögére vetíteni, ugyanis a szerves anyag csökkenésével számos talajfunkció romlik.

Példaként említette a víz- és a tápanyag-megkötőképességet, a szerkezetépítő képességet, valamint a biodiverzitás kérdését. Megjegyezte, a humusz a tudomány nyelvén szerves kolloid, ami töltéssel rendelkezik, nagyon nagy fajlagos felszíne van, megköti a vizet és a tápanyagot, ettől talaj a talaj – magyarázta. Ha ennek mértéke a felére esik, az hatalmas probléma, hiszen akkor egyrészt a szerkezetet sem építik, de a kémiai tulajdonságai sem kiaknázhatók.

A szakértő arra is kitért, hogy az erózióhoz további gondok is párosulnak: ha ugyanis a humuszanyagot valami elviszi a feltalajról, akkor az eltárolt víz és tápanyag is elvész, onnantól kezdve pedig a talaj termőképessége „hihetetlen” mód romlik. „Nem lineárisan, hanem drasztikusan…

Ha ezt elengedjük, akkor gyakorlatilag évtízezreket veszíthetünk”

– érzékeltette a legszélsőségesebb eshetőséget Dobos Endre, hozzátéve: Magyarországon azért a talajtani adottságok még mindig jók, de ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni.

Megelőzendő mindezt, a Miskolci Egyetem tanszékvezető docense szerint nem lenne szabad a termőföldről elvinni a szerves anyagokat, nem lenne szabad elégetni a szalmát. Azt is jelezte, hogy a mai traktorok akár 15 tonnások is lehetnek, hihetetlen nyomást fejtenek ki, lazítva a talaj. Ez nagyon durva fizikai inzultust jelent a földnek – magyarázta. Ezek mellőzésével viszont sokkal egészségesebb környezeti rendszer lehetne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×