INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

áder jános

fenntarthatóság

joó istván

világtalálkozó

podcast

online

digitális

víz

energiahatékonyság

élelmiszerbiztonság

Áder János: külön siker, hogy a cégek itt tárgyalhattak a fél világgal

Áder János: külön siker, hogy a cégek itt tárgyalhattak a fél világgal

Infostart / MTI

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó gazdasági hasznáról beszélgetett a köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának legújabb adásában.

A műsorban az államfő beszélgetőpartnere Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, a Planet 2021 megrendezéséért felelős kormánybiztos volt, aki a Budapesten rendezett Víz Világtalálkozók rendezésében is közreműködött.

A kormánybiztos szerint a Budapesti Víz Világtalálkozónak köszönhetően Magyarország meghatározó szereplője lett a vízdiplomáciának. Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy a világtalálkozóknak tudományos, diplomáciai és gazdasági hozadékai is voltak. Ezért később a Planet 2021 rendezvényen bővítették a tematikát, beemelve a vízkérdés mellé a fenntarthatóságot, az energiahatékonyságot, az élelmiszerbiztonságot.

A Planet 2021 expón a visegrádi országokból érkezett 183, alaposan kiválogatott, jó minőségű terméket és szolgáltatást nyújtó cég vett részt kiállítóként. Ezek egymással is együttműködéseket alakítottak ki a harmadik országokban történő piacra lépés érdekében, mondta el Joó István. Összesítése szerint az expó megrendezése 9,7 milliárd forintba került a központi költségvetésnek, ugyanakkor a résztvevő cégek közül 128 rövid-, közép- és hosszútávon 134 milliárd forintnyi üzleti hasznot vár a találkozó által kínált lehetőségektől.

Áder János ezen a ponton jelezte: az expó ideje alatt 4000 üzleti találkozó valósult meg. Külön sikerként értékelte, hogy nem a cégeknek kellett különböző kontinensekre utazniuk tárgyalni, hanem – mint fogalmazott – „itt tárgyalhattak a fél világgal”. Az államfő szerint ha ennek a remélt 134 milliárd forintos üzleti nyerségnek csupán a 10 százaléka kerül vissza az állami költségvetésbe, akkor a Planet 2021 már sikeres volt. Joó István jelezte azt is, hogy résztvevő 183 cégből több tucatnyi még nem tudott nyilatkozni az üzleti várakozásaikkal kapcsolatban, így ez az összeg tovább is nőhet.

A kormánybiztos úgy vélte, hogy Magyarországnak a továbbiakban is meghatározó szerepe lesz Közép-Európában az ilyen jellegű események megrendezésében. Mindezek mellett hatalmas eredmény, hogy a Planet 2021-re több ezer diák is kilátogatott.

Nyitókép: Planet Budapest 2021/Facebook
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018