eur:
394.94
usd:
363.47
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
woman scientist holding a coronavirus in a research lab
Nyitókép: Claudio Ventrella/Getty Images

Ezt "tudja" a leendő magyar koronavírus-gyógyszer

Kacskovics Imre immunológus már startidőponttal is szolgált az InfoRádióban; reménykeltő hírek érkeznek a leggyengébb immunrendszerűek számára.

Az állatkísérletek és toxikológiai vizsgálatok elvégzése után várhatóan 2023 elején kezdődhet a magyar fejlesztésű koronavírus elleni készítmény klinikai tesztelése - tájékoztatta az InfoRádiót az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Kacskovics Imre immunológus.

"Sikerült olyan molekulákat azonosítanunk, amelyek újak, olyan értelemben, hogy szerintünk szabadalmaztathatóak, és ezekről a molekulákról, hatóanyagokról sikerült nyáron kimutatnunk, hogy

megakadályozza a vírust abban, hogy megfertőzze a sejteket.

Egyébként Pécsett Jakab Ferenc professzor mutatta ki. Jelenleg zajlanak azok az állatkísérletek, amelyek azt hivatottak megvizsgálni, hogy az állatokat megvédi-e a fertőzéstől és a betegségtől. Nagyon bizakodóak vagyunk, hogy ezek a kísérletek sikeresek lesznek és ki tudjuk választani azt a molekulát, amelyet továbbviszünk a gyógyszerfejlesztés útján" - fejtette ki Kacskovics Imre, utalva arra, hogy mi minden zajlik le a toxikológiai és a klinikai fázist megelőzően.

A toxikológiai vizsgálat során nem csak azt lesz fontos bizonyítani, hogy a gyógyszer a fertőzést kivédi, hanem nagyon fontos igazolni, hogy nem is okoz más megbetegedést.

A toxikológiai fázist egy éves időszakra teszi Kacskovics Imre, és alapos munkát ígér.

Hogy kik kaphatják a gyógyszert, arról azt mondta: mindenki.

"Egy antitesthez hasonlít ez a gyógyszer, megelőzésre is használható. Ez alatt azt kell érteni, hogy ha valaki a védőoltásoktól nem lesz védett, nem lesz immunválasza, az ő szervezetét meg lehet védeni ezzel a gyógyszerrel.

A védelem általa nagyon hamar kialakul, 6-10 óra után, a védelem pedig 3-4 hónapig is kitarthat."

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy ez kiegészítő védekezési forma lehet a már létező védőoltások mellett a gyengébb immunrendszerűek számára, de még az egészséges emberek között is lehet néhány, akik "ilyen-olyan okoknál fogva nem lesznek védettek az oltástól".

A gyógyszer "biologikusm, vagyis nagy molekolájú fehérje, meglehetősen bonyolult az előállítása, ezért Magyarországon kizárólag a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzemében lehet majd előállítani. Intravénás vagy orrsprays változatban lehet majd hozzáférhető, de Kacskovics jelenlegi feltevése szerint inkább oltás lesz ez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×