eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Novák Zita diplomás ápolónő oltáshoz előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 26-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Fontos figyelmeztetés az ellenanyag-tesztekkel kapcsolatban

Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja közölte: a különböző vakcinák esetében különböző tesztet kell elvégeztetni, hogy az eredmény pontos legyen.

Kacskovics Imre az ATV műsorában a terasznyitással kapcsolatban azt mondta: valóban kicsit ijesztőek voltak a hétvégén látott képek a zsúfolásig megtelt teraszokról, de bízik abban, ahogy nő az átoltottság, csökkenni fog a fertőzöttek száma. Az immunológus hangsúlyozta:

továbbra is hordani kell a maszkot, és tartani kell a megfelelő távolságot.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Magyarország kormánya Facebook-oldalán posztolt egy táblázatot, amelyben feltüntetik, hogy az itthon használt vakcinák beadása után hány megbetegedést és halálesetet regisztráltak. Ezzel kapcsolatban Kacskovics Imre azt mondta:

ez kicsit olyan, mint a választási esélyek latolgatása, hogy drukkolunk egyik vagy másik vakcinának, ugyanakkor még nem értünk a végére.

A szakember szerint lehet, hogy némelyik vakcinánál nagyobb a megbetegedés, de mind jól szerepel. Ráadásul az sem mindegy, mennyi idő telt el a beadás óta.

Az immunológus az ellenanyag-tesztekkel kapcsolatban azt mondta: fontos, hogy a tesztet végeztető illetőt melyik vakcinával oltották be. Például a Pfizer és a Szputnyik S-protein specifikus antitestet termel, itt ezt kell tesztelni, ugyanis – ha nem jó tesztet választanak –, lehet, hogy az illető negatív eredményt kap, ami hamis.

A szakember azt tanácsolta, ha valaki ilyen tesztet szeretne elvégeztetni, a laborban mindenképpen mondja meg, milyen vakcinát kapott.

Kacskovics Imre beszélt arról is: minden ember szervezete eltérő időzítéssel válaszol az oltásokra, ezért érdemes várni akár 3-4 hetet is a második oltás után, mielőtt teszteltetünk. Sőt, az is előfordulhat, hogy a teszt nem jelez antitestet, de az illető védett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×