INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

mta

koronavírus-járvány

maszkviselés

A védőmaszkot viselő Tom Cruise amerikai színész rajongóinak integet a Mission Impossible – Lybra című filmje forgatásán Rómában 2020. november 29-én, a koronavírus-járvány idején.

MTA: a maszk magyar életek ezreit mentheti meg

Infostart

A most jelentkező influenzajárvány tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet – írja állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége.

„A járvány negyedik hullámának jelentkezéséig a szakemberek és a döntéshozók erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült gyorsan elérni a hazai lakosság 60 százalékos átoltottságát. Ez az arány azonban nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására” – idézi a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének állásfoglalását a Telex.

Azt írják elapadt az oltási kedv, márpedig ugrásszerűen növelni kell a lakosság átoltottsági arányát.

Két és fél millió még beoltatlan embert is be kellene oltani.

„Az ugyancsak most jelentkező influenzajárvány is tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet. A legfontosabb védelmet az oltás biztosítja, felvételét továbbra is erőteljesen ösztönözni kell” – írják, és hozzáteszik, „ugyanakkor a szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt”.

Az MTA elnökségének felhívásában azt írják, hiába minden intézkedés és erőfeszítés a felelős állampolgári magatartás hiányában, és „jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése. Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!”

Azt írják, „mindenki lépjen fel saját környezetében a hamis és áltudományos nézetek ellen!”.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018