eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Százezer várandósnál vizsgálták meg a koronavírus-vakcinák hatásait

Három szer veszélyeit térképezték fel a terhes nőkre és a vetélésekre vonatkozóan: a Pfizer, a Moderna és a Janssen gyárak vakcináit vizsgálták amerikai kutatók.

A szakértők a Vaccine Safety Datalink (VSD) adatait vizsgálták át, ami egy együttműködés az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ és 9 egészségügyi intézmény között (a bejegyzések a 2020. december 15-e és a 2021. június 28-a közötti időszakból származnak). Számításba vették a kutatásban a vakcinagyártók eredményeit is a terhes nőkre vonatkozóan.

A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt idézve a 24.hu azt írta,

105 446 terhességből a vizsgált esetekben

  • 13 160 spontán vetélést találtak,
  • és 92 286 terhességnél nem volt komplikáció.

A vizsgált alanyok között 7,8 százaléka kapott Pfizer oltást, 6 százaléka Modernát, illetve 0,5 százalék Janssen vakcinát. Utóbbinál nem találtak annyi alanyt, hogy egyértelmű konklúziót lehessen levonni.

Az eredmények az mRNS-oltásokkal kapcsolatban azt mutatták ki, hogy nincs magasabb kockázata a vetélésnek a vakcina beadását követő 28 napban.

A kutatók támogatást kaptak a Pfizertől az elemzéshez, de a munkát az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ felügyelte.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×