eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Young beautiful blonde caucasian woman smiling happy outdoors on a sunny day using handfan for hot weather
Nyitókép: AaronAmat/Getty Images

Óriási hőmérsékleti eltérések lehetnek Budapesten belül

Már májusban 40 fok lehet Budapest belvárosában a felszíni hőmérséklet – egy az ELTE által végzett kutatás szerint. A belváros és a zöldebb területek hőmérséklete között pedig akár 10 fokos eltérés is tapasztalható.

Városklimatológia – hivatalosan így hívják azt a kutatást, amit az ELTE Meteorológiai Tanszéke végez húsz éve. Ehhez többféle információt is felhasználnak, például a NASA két műholdját; ezen és a saját méréseken alapuló megfigyelések szerint akár már májusban 40 Celsius-fokos lehet délben a belvárosban az árnyékmentes, aszfaltozott felszínek hőmérséklete – mondta az InfoRádiónak Pongrácz Rita, az ELTE Meteorológiai Tanszékének oktatója.

A szakember arra is kitért, hogy

nappal több mint 10 fokos eltérések is vannak Budapesten

a belvárosi területek és a ferihegyi repülőtér környéke vagy a budai hegység között. Az éjszakai órákban a hőmérsékleti különbség kisebb mértékű, de akkor is tapasztalható néhány fokos eltérés, és szintén melegebbek a mesterséges burkolatokkal fedett területek.

A kutatás szerint az elmúlt húsz évben nem a városi építkezések hatása befolyásolta csak az egyre melegebb levegőt a városon belül, hanem az időjárás alakulása is. A szakember elmondása szerint

azokon a nyarakon, amikor a magasabb hőmérsékletek a nyár végére esnek, nem akkora a különbség, mint amikor a hőség a nyár elején jelentkezik.

Előbbi esetében ugyanis sokkal magasabb még a talaj relatív nedvességtartalma, a párolgás pedig hűti a városon kívüli felszín energiaháztartását, csökkentve a hőmérsékletet – magyarázta Pongrácz Rita.

Városon belül nincsen közvetlen kapcsolat a talajjal, mert a mesterséges felszínek, az aszfalt és a térkövek nem engedik át a nedvességet, így párolgással nem tudja hűteni a levegőt a talaj. A városi felmelegedést azzal lehetne csökkenteni a szakértők szerint, ha több lenne a növény, a park, a vízfelület, ugyanis fontos hűtő szerepük van a melegben. Illetve az építőanyag-használattal is lehet befolyásolni, hogy kisebb legyen a felmelegedés, mivel vannak ezek között olyanok, amelyek kevésbé nyerik el a hőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×