eur:
388.57
usd:
364.78
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Varsó, 2021. március 19.A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Újabb módszerrel nyerhető ki több adag oltás egyetlen fiolából

A thaiföldi fejlesztés robotokat hív segítségül, automatizált módszerrel tíz helyett tizenkét adagnyi vakcina nyerhető ki egyetlen fiolából.

A robotizált megoldás segít optimalizálni a súlyos koronavírus-kitöréssel küszködő Thaiföld számára elérhető limitált mennyiségű oltóanyag felhasználását: a helyi kutatók által fejlesztett technológia segítségével az AstraZeneca vakcinájának fiolájából 20 százalékkal több oltóanyagot lehet kinyerni, mint az eddig használt módszerrel. Így ráadásul az egészségügyben dolgozókról is lekerül a nyomás azzal kapcsolatban, hogy milyen gazdaságosan tudják felhasználni a vakcinát, írja a The Guardian.

Pár perc alatt elvégzi a munkát

Az AutoVaccnak négy percre van szüksége ahhoz, hogy a tizenkét adag vakcinát kiszippantsa a fiolából. A Chulalongkorn Egyetemen megépített szerkezetet hétfő óta már használják is az immunizáláshoz.

"A gép pontossága garantálja, hogy minden egyes oltóanyag-ampullából plusz 20%-ot nyerjünk ki, 10-12 adagra emelve a kapacitást"

- mondta Juthamas Ratanavaraporn, a kutatócsoport vezetője. "A plusz 20% azt jelenti, hogy ha van egymillió embernek elégséges AstraZeneca oltóanyagunk, azt ez a gép 1,2 millió emberre elégségesre növelheti" - mondta Juthamas.

Csökkenti a nyomást

Alacsony holtterű fecskendő használatával ügyes kezű egészségügyi dolgozók már most is képesek 11-12 adagot kinyerni a fiolákból, de ez nagyon sok energiát emészt fel, ráadásul hónapokon át kell ezt nap mint nap elvégezniük.

Juthamas szerint a gép csökkentheti a koronavírus egészségügyi dolgozókra gyakorolt nyomását az országba, ahol már 1,1 millió ember fertőződött meg és 10 085 ember vesztette életét a fertőzés miatt.

"Ha az egészségügyi dolgozók túl fáradtak, az emberi hiba esélye is fennáll, ezért hagynunk kellene, hogy a gépek dolgozzanak" - mondja Juthamas.

Kevés az oltásuk

Thaiföld egészen tavaszig ügyesen kezelte a járványt, ám a nagyobb fertőzőképességű variánsok, közte a delta megjelenésével az esetszámok és a halálozások aránya is megugrott, és egyre nagyobb a nyomás az immunizálás gyorsabb ütemű elvégzésével kapcsolatosan is. A 66 milliós országnak jelenleg csak 9 százaléka van beoltva, részben azért, mert kevesebb vakcinához jutottak, mint remélték.

A kutatók három-négy hónap alatt húsz további AutoVacc eszközt lennének képesek készíteni, amennyiben megfelelő forrásokhoz juthatnak.

A készülék 22 millió forintnak megfelelő bahtba kerül, a kutatók a Moderna és a Pfizer oltásához is terveznek hasonló készüléket készíteni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×