eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Alvás és koronavírus: ezt a négy típusú változást hozta a világjárvány

Többen küzdenek álmatlansággal ma, mint a pandémia kezdete előtt, az emberek alvásminősége is romlott, valamint megváltoztak az alvás kezdetével és a felkeléssel kapcsolatos szokásaink is a koronavírus-világjárvány alatt.

Az alvászavarok előfordulása növekedett, a pandémia alatt a kutatók által vizsgált minta több mint 56 százaléka tapasztalta álmatlanság jeleit, mondja Megan Petrov alváskutató, aki szerint bár ez egyáltalán nem meglepő, azért van ok az aggodalomra is. Az adatokat online gyűjtötték, 79 országból kaptak válaszokat kérdéseikre. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a világjárvány miként hatott az emberek életstílusára, ezen belül pedig alvási szokásaira, írja a MedicalXpress.

Így alszunk járvány idején

Alvás terén négyféle magatartást rögzítettek az adatok alapján:

  • késleltetett alvás,
  • kevés és töredezett alvás,
  • alvási opportunizmus,
  • szabálytalan és zaklatott alvás.

Késleltetett alvás esetében kevés változás van az alvás időtartamában vagy az ágyban töltött időben, de gyakoribb a későbbi lefekvési idő, valamint a rémálmok és a nap közbeni szundítás előfordulása. A válaszadók közel kétharmada alszik így.

A második leggyakoribb minta a kevés és töredezett alvásé: az érintettek később fekszenek le és kevesebb időt is tudnak az ágyban tölteni, ezért alvásuk rövidebb, minősége rosszabb, és szundikálással sem tudják ezt kompenzálni nap közben. Leginkább nők számoltak be ilyen típusú alvási szokásokról.

A válaszadók mindössze tíz százaléka

opportunista módon kihasználta a pandémiában számára rejlő lehetőségeket

és sokkal többet aludt, mint általában: a nagyobb alvásmennyiség azonban nem feltétlenül hozott számukra pozitív élettani változásokat, valószínűsíthető, hogy a munkanélküliek és a családi stresszt megélők számára alakultak át így az alvási szokások.

A szabálytalanul, zaklatottan alvók vannak a legkevesebben: Petrov szerint ezeknél a személyeknél volt a legrosszabb az alvásromlás, amely rémálmokkal és nap közbeni szunyókálással járt, és ennek a csoportnak a tagjai számoltak be a legnagyobb súlyosságú álmatlansági tünetekről.

Az alvás is alapvető az élethez

Petrov szerint ez a négy profil azt mutatja meg, hogy a világjárványra adott akut válaszok nagymértékben függnek a korábbi alvástörténettől, a nemtől és más háztartási tényezőktől.

"Az alvás az élet alapvető része – mondta –, akárcsak a levegő, a víz és az élelmiszer.

Egészségünk és működésünk károsodik, ha a belélegzett levegő, az ivott víz és az elfogyasztott ételek minősége rossz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az alvás rossz minőségű és nem elégséges mennyiségű."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×