eur:
382.02
usd:
354.16
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
the pi symbol and numbers of mathematical constant on glass
Nyitókép: a4ndreas/Getty Images

Svájci kutatók kevesellhették a pí eddigi 50 billió számjegyes pontosságát

Új rekordot állítottak fel a matematikai állandó meghatározásában: 62,8 billió számjegyig számolták ki a pontos értéket.

A korábbi rekord 50 billió számjegyes pontosságú volt. A svájci kutatók egy szuperkomputerrel 108 nap és nyolc óra alatt, az előző rekordnál 3,5-szer gyorsabban számolták ki a pontosabb értéket – ismertette a Graubuendeni Alkalmazott Tudományok Egyetemének közleménye.

Az egyetem adatelemzési, vizualizációs és szimulációs központja szerint számítása „majdnem kétszer olyan gyors volt, mint a Google felhőjét használó 2019-es rekordja, és 3,5-szer olyan gyors, mint a korábbi, 2020-as világrekord”.

A kutatók most azt várják, hogy a Guinness Rekordok Könyve hitelesítse a teljesítményüket. Addig is csak az utolsó 10 számjegyet hozták nyilvánosságra, amelyet a píhez kiszámoltak: 7817924264.

A pí egy kör kerületének és átmérőjének hányadosát jelenti, a tizedesvessző utáni végtelen számú számjeggyel. A kutatók nagy teljesítményű számítógépek segítségével egyre tovább próbálják növelni az állandó pontosságát, amelynek első 10 számjegye 3,141592653.

A svájci csapat szerint a pí kiszámításában szerzett tapasztalataikat más területeken is kamatoztathatják, például a DNS-elemzésben, a folyadékdinamika szimulációjában és a szövegelemzésben is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×