eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

A vér még azt is elárulja, oltottként kire lehet veszélyes a koronavírus

Több ezer egészségügyi dolgozó körében végzett kutatás árulkodik arról, milyen marker mutathatja meg azt, hogy mennyire érezhetjük magunkat oltottként védettnek a megfertőződéssel szemben is.

A vírusblokkoló antitestek magas szintje utalhat arra, hogy szervezetünk az oltás eredményeképp magát a megfertőződést is képes kikerülni – írja a Nature.

Ezek az eredmények is azt támasztják alá, hogy a semlegesítő antitestek jelenléte előre meg tudja mutatni, hogy valaki meg fog-e fertőződni a vírussal.

Új mérőszámot vezethetnek be

Egy megbízható előrejelző marker, a védettségi korrelátum segíthet a szabályozóknak abban, hogy nagy klinikai vizsgálatok nélkül engedélyezzenek új vakcinákat. Segítséget nyújthatna abban is, hogy felmérjék az új vírusváltozatok elleni védekezéshez szükséges emlékeztető oltások szükségességét. A tanulmány fontos lépés a neutralizációs titer mint a védelem korrelátuma használatának validálásában, mondja Miles Davenport, az ausztráliai Sydneyben található Új-Dél-Wales-i Egyetem immunológusa.

A kutatás 11 500, a Tel Aviv-i Sheba Medical Centerben a Pfizer vakcinájával oltott egészségügyi dolgozó vizsgálatán alapul. A 2021. január vége és április vége közti intenzív tesztelés során közülük

39 embert találtak fertőzöttnek annak ellenére, hogy mindkét vakcinaadagjukat megkapták már.

Az összes fertőzött enyhe vagy közepes tüneteket észlelt, de 19 százalékuk esetében ezek hat hét után is fennálltak.

Összefüggés létezik

A fertőzöttek közül 22 embertől a pozitív teszteredmény napján tudtak antitestvizsgálatra is lehetőséget adó vérmintát venni, rajtuk kívül 104 oltott, meg nem fertőződött dolgozó vérét vizsgálták meg. Ők a megbetegedettekhez hasonló korúak. A minták összehasonlítása megmutatta, hogy a megfertőzött dolgozók vérében alacsonyabb volt az antitestszint.

Ezek az eredmények megerősítik az Oxford-AstraZeneca vakcina klinikai vizsgálatai során gyűjtött hasonló adatokat, melyek elemzése szintén

összefüggést mutatott a semlegesítő antitestek magasabb szintje és az oltás utáni fertőzés kisebb valószínűsége között.

Az ellenanyagszintek közötti különbség azonban nem volt statisztikailag szignifikáns a megfertőződött és az egészséges vizsgálati résztvevők között.

Kutatni kell még

A mostani kutatás kis létszámú résztvevővel zajlott, ami limitált felhasználhatóságot jelent esetében, illetve hiányossága, hogy nem sikerült meghatározni benne egy olyan antitestszintet, amely határt szabna, ezáltal megmutathatná, milyen érték alatt fertőződhetnek meg az oltottak. Ezen a területen van szükség még további munkára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×