eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Villámárvízben álló étterem a Tokiótól délkeletre fekvő Csiba prefektúrában lévő Szakurában 2019. október 26-án, miután az előző nap rendkívül heves esőzések érték a térséget. Az esők és az aáltaluk előidézett áradások és sárlavinák következtében legalább nyolc ember életét vesztette a környéken, ahol egy hónapon belül három tájfun pusztított.
Nyitókép: MTI/EPA/Jiji Press

Meg fogja lepni, mely országok válhatnak a leghamarabb élhetetlenné a felmelegedés miatt

Az olasz árvizek és a görög erdőtüzek éles figyelmeztetést jelentenek mindannyiunk számára azzal kapcsolatosan, hogy bárki otthonát drasztikusan érinthetik a globális felmelegedés következményei: az IPCC legfrissebb jelentése mindenki számára figyelmeztetést jelent a témában.

Az állatvilágra leginkább Ausztráliában, Dél-Afrikában és az Amazonas mentén gyakorol majd hatást a klímaváltozást, de azt vajon tudjuk, mely országok válhatnak élhetetlenné a forróság, szárazság, megemelkedett tengerszint vagy időjárási extremitások miatt?

A Euronews egybegyűjtötte, mely jelenség mely országot fenyegeti leginkább.

Maldív-szigetek: áradás

Már akár 2050-re élhetetlenné válnak egyes mélyen fekvő szigetek: Haitit, Fidzsit vagy a Fülöp-szigeteket is érintheti a probléma, amennyiben nem sikerül megfékezni a tengerszint emelkedésének ütemét. Nincs másik annyira fenyegetett terület, mint a Maldív-szigeteké.

Korallszigeteinek nagy része mindössze harminc centiméterrel tengerszint fölött fekszik,

így a legkisebb vízszintemelkedés is nagy veszélybe sodorhatja a területet.

"Az életünkkel fizetünk azért a széndioxid-kibocsátásért, amiről nem is mi tehetünk" - mondta Mohamed Nasheed, a Maldív-szigetek korábbi elnöke a BBC-nek az IPCC legutóbbi jelentése nyomán. Az ország lakosainak tízezrei özönlöttek Hulhumaléra, egy nagy, mesterséges szigetre, amelyet mintegy 2 méterrel a tengerszint fölé építettek, hogy elkerüljék a jövőbeni veszélyes következményeket. A következő években 200 ezer ember költözik el várhatóan a Maldív-szigetekről.

Egyesült Arab Emirátusok: túlhevülés

Az átlagos nyári hőmérséklet már most akár ötven fokos is lehet, eső nélkül: az MIT szakemberei szerint ez a hőmérsékleti maximum átlagossá válhat 2070-re, a főváros, Abu Dzabi pedig különösen szenved majd a körülményektől. Az Arab-öböl országai egyszerre szenvednek a párától és a forróságtól: ez a helyzet addig fokozódhat, míg már a meleget legjobban bíró emberek sem lesznek képesek megélni ezeken a területeken. Mindenki más mértékű forróság elviselésére képes, de

a tartós hatvan fok fölötti hőmérsékletet tíz percnél tovább nem lehet elviselni.

Az emirátusokban beltérben kellemes klímát tudnak biztosítani mindenkinek, de ez a jövőben már kevés lesz ahhoz, hogy élhető maradjon ez a terület.

Japán: extrém időjárás

Tájfun, fölcsuszamlás, hőhullám, villámárvíz: az elmúlt években mind elfordult Japánban, emberéleteket követelve. A Jebi tájfun 11 milliárd eurónyi értékben okozott károkat az országban, sokan ezért örökre el kényszerültek hagyni otthonukat. Az extrém időjárási jelenségek várhatóan a jövőben sem kerülik el az országot.

Szudán: szárazság

Az afrikai kontinens nagy része a mezőgazdaságra van hagyatva. Szudánban már öt éve is nagyon rossz volt a helyzet, és ez azóta csak tovább romlott.

"Azok a közösségek, amelyek már eleve nagyon sebezhetők, már most is szenvednek az elszegényedéstől és olyan területeken élnek, amelyeket az éghajlatváltozás érinthet, megküzdési mechanizmusaik határára kerülnek. A szárazság súlyosbítja az elsivatagosodást, amely az északi régió szavannaövezetét érinti - így a terjeszkedő sivatagok miatt egész falvakat telepítenek ki" - magyarázza Michelle Yonetani, a Belső Elvándorlást Megfigyelő Központ katasztrófákkal foglalkozó vezető tanácsadója.

Szudán az egész huszadik században küzdött az aszályokkal, hamarosan azonban ez olyan mélységű probléma lehet, hogy az ország képtelenné válik az önfenntartásra.

A lakosság 80 százaléka vidéken él mezőgazdaságból.

Szudánban található a kontinens egyik legnagyobb állatállománya, amely szarvasmarhákból, juhokból, kecskékből és tevékből áll. Ennek az ökoszisztémának bármilyen megzavarása pusztító hatással lenne Szudán lakosságára és súlyos problémákba sodorná az embereket, az észak-afrikai régiót pedig az életminőség szempontjából élhetetlenné tenné.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×