eur:
393.59
usd:
368.47
bux:
66213.5
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels.com

Palackozott víz vagy csapvíz: itt vannak az érvek

Háromszor annyi vizet igényel egyetlen palacknyi ásványvíz előállítása, mint amennyi az üvegbe fér – állapították meg barcelonai kutatók.

A katalán kutatók a palackok teljes életciklusára vetítve vizsgálták meg azt, mennyire terhelik a környezetet: a nyersanyag előállításától kezdve a gyártáson, szállításon, elosztáson és elfogyasztáson át a hulladékkezelésig. Csak az Egyesült Államokban évi 1,5 millió hordónyi olajat használnak fel arra, hogy PET-palackokat készítsenek – ez a mennyiség százezer háztartás energiaellátását tudná fedezni. Mindezen túl ráadásul még üzemanyag is szükséges az üzletekbe történő szállításhoz, ami károsanyag-kibocsátással is jár – írja a Euronews.

Az 1,35 milliós lakosságú Barcelonában az emberek hatvan százaléka fogyaszt palackozott vizet legalább időnként: a kutatók azt is kiszámították, hogy ha minden barcelonai palackozott vizet kezdene el fogyasztani, annak nyersanyagigénye 70 millió euró lenne évente, és 1,43 faj halna ki a környezeti hatások következtében szintén minden évben. Ez ahhoz képest, hogy ha a teljes lakosság csapvizet inna,

1400-szor akkora hatást gyakorolna az ökoszisztémára és 3500-szor annyi erőforrást igényelne.

Az elmúlt években a palackozott víz fogyasztásának gyakorisága megnőtt az íze és illata mellett a marketingkampányok miatt, valamint azért is, mert az emberek bizodalma csökkent a csapvízben. Az ISGlobal kutatója, Cristina Villaneuva szerint ugyanakkor hiába jobb már a barcelonai vízminőség is, nem isszák többen ott sem a csapvizet.

Az egyik probléma a kémiai vegyületek, például a trihalometánok érzékelhető jelenléte. Innovatív lépésként a palackozott víz életciklusára vonatkozó adatokat is összehasonlították egy olyan keretrendszerrel, amelyet az egészség mérésére használnak. Megállapították, hogy

a csapvíz egészségre jelentett kockázata csekély,

háztartási szűrőrendszer használata pedig jelentősen csökkentette a kockázatot.

"Eredményeink azt mutatják, hogy mind a környezeti, mind az egészségügyi hatásokat figyelembe véve a csapvíz jobb választás, mint a palackozott víz" – mondta Cathryn Tonne, az ISGlobal kutatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×